Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mange bygninger står i fare for å kollapse ved et større jordskjelv

Skader på en bygning i Tiberias nordøst i Israel etter et jordskjelv i juli 2018. (Foto: Flash90)
Bygninger og skoler i jordskjelvutsatte områder står i fare for å rase sammen ved et fremtidig jordskjelv.

Den israelske statskontrolløren anslår i en rapport at 93 prosent av de mest utsatte bygningene nordøst i Israel står i fare for å kollapse hvis området blir rammet av et kraftig jordskjelv, skriver Times of Israel.

I 2018 ble 1208 bygninger nordøst i Israel merket som de mest utsatte. Disse ligger i et område av Israel som er mest utsatt for jordskjelv, i byer som Tiberias, Safed, Beit She’an, Kiryat Shmona og Hatzor Haglilit.

Rapporten fra statskontrolløren kommer en måned etter det kraftige jordskjelvet i Tyrkia og Syria, som tok livet av over 50.000 mennesker.

Til tross for advarsler om at bygningene er utrygge ved et jordskjelv er det foreløpig bare noen bygninger som er forsterket. Av de 54 skolene som ligger i fareområdet har bare 38 – 70 prosent – blitt oppgradert.

Kostnaden for å forsterke de over 1200 bygningene i det nordøstlige området av Israel er blitt estimert til nesten sju milliarder kroner. Med dagens hastighet på utbedringene vil ta ta flere tiår før alle utsatte bygninger er blitt forsterket, ifølge statskontrollør Matanyahu Englman.

– I stedet for å vente på en granskningskomité etter at en katastrofe inntreffer, må manglene repareres umiddelbart, forteller Englman.

Israelske redningsarbeidere deltar på en jordskjelvøvelse 14. februar 2023. (Foto: Flash90)

Siden det massive jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria tidlig i febrar har det vært en betydelig økning i seismisk aktivitet i Israel og i resten av regionen, med flere mindre rystelser registrert den siste måneden.

Det siste store jordskjelvet som rammet Israel og regionen var i 1927. Den gangen døde 500 mennesker og over 700 ble skadet. Seismologer anslår at et større jordskjelv vil ramme regionen i snitt hvert 100. år.

Universitet i Tel Aviv publiserte i 2020 en studie som advarte om at et større jordskjelv, som vil kunne forårsake hundrevis av dødsfall, sannsynligvis vil ramme landet i løpet av de kommende årene.

Søndag startet israelske beredskapsmyndigheter en fire dager lang øvelse hvor det øves på mottak av tonnevis med nødhjelp fra allierte nasjoner etter et ødeleggende jordskjelv.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart