Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil samarbeide med Saudi-Arabia

Gadi Eizenkot innsettes som ny forsvarssjef av forsvarsminister Moshe Ya'alon og statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
IDF-sjef Gadi Eisenkot har gjort et oppsiktsvekkende intervju med saudiarabisk media. (Arkivfoto: GPO)
- Saudi-Arabia har aldri kriget mot oss, sier Israels militærsjef Gadi Eisenkot.

En saudiarabisk avis hadde torsdag et større intervju med den israelske militærsjefen Gadi Eisenkot. Det er første gang noensinne at en høytstående leder i det israelske forsvaret blir intervjuet av media i Saudi-Arabia, et land som Israel ikke har noen diplomatiske forbindelser med, skriver Ha’aretz.

I intervjuet med nettavisen Elaph sier Eisenkot at Iran er «den virkelige og største trusselen mot regionen». Han sier at Israel og Saudi-Arabia er helt enige om hva Irans intensjoner er. Begge landene mener Iran må stoppes.

– Iran prøver å få kontroll over Midtøsten med en sjiamuslimsk halvmåne fra Libanon til Iran, fra Persiabukta til Rødehavet. Vi må forhindre at det skjer.

Eisenkot mener at med Donald Trump i Det hvite hus er det mulig å bygge en ny internasjonal koalisjon i regionen. Trump er en populær mann i sunni-muslimske Saudi-Arabia. Den israelske hærsjefen sier de er villige til å dele etterretning om Iran med alle moderate arabiske land, også Saudi-Arabia.

– Vi er villige til å dele informasjon der det er nødvendig. Vi har mange felles interesser som berører oss begge, sier Eisenkot, som mener Israel og Saudi-Arabia er på samme side når det gjelder trusselen Iran utgjør i regionen.

– Jeg deltok på et møte med hærstabssjefer i Washington og jeg hørte hva den saudiarabiske representanten sa. Han sa akkurat det samme som jeg er bekymret for når det gjelder Iran, og vi må vi stoppe dem fra å ekspandere.

I intervjuet understreker Eisenkot at Israel og Saudi-Arabia aldri har kriget mot hverandre. Iran har derimot et uttalt mål om å utslette Israel. Eisenkot mener Iran prøver å destabilisere hele regionen ved å bygge våpenfabrikker og forsyne geriljaer og terrororganisasjoner over hele Midtøsten med våpen.

For Israel er ett av kravene at Iran må trekke seg ut av nabolandet Syria.

I likhet med Israel har også Saudi-Arabia en interesse av hva som skjer i Israels naboland Libanon. Nylig trakk den libanesiske statsministeren Saad Hariri seg. Han tilhører den sunnimuslimske delen av landets befolkning, og er alliert med sunnimuslimske Saudi-Arabia. Den sjiamuslimske militsen Hizbollah i Sør-Libanon er derimot alliert med sjiamuslimske Iran. Det har åpnet en ny front i det iskalde forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia.

Hizbollah-leder Sayeed Hassan Nasrallah sier Saudi-Arabia har erklært krig mot Libanon. Saudi-Arabia på sin side har anklaget Hizbollah for å ha erklært krig mot dem. Israel har siden 80-tallet vært involvert i flere væpnede konflikter med den iransk-støttede militsen, og frykter Iran vil bruke Hizbollah som en del av sin overordnet plan om å angripe Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart