Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia mykes opp. Flere israelere har allerede besøkt Riyadh. (Foto: Wikipedia)

Saudi-Arabia og Israel forbereder et stort diplomatisk møte

Det er ventet et stort diplomatisk gjennombrudd i forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia innen kort tid.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Saudi-Arabia og Israel forbereder et stort diplomatisk møte hvor man blant annet vil signere avtaler innen luftfart, landbruk, energi, medisin og forskning og teknologi, ifølge den israelske finansavisen Globes.

Det sunnimuslimske kongedømmet har allerede åpnet opp for at israelske forretningsfolk kan slippe inn i landet med deres israelske pass. For det meste dreier det seg om representanter og ledere i israelske teknologiselskaper, som er blitt invitert av saudiaraberne.

Dette er en dramatisk endring i forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia og skjer etter at forbudet mot israelske pass ble opphevet av saudiarabiske myndigheter. Det gjør at israelske forretningsfolk nå enkelt kan få spesial-visa, som gir dem tilgang til å besøke landet.

Den siste tiden skal flere titalls israelske forretningsfolk benyttet denne historiske muligheten til å besøke Riyadh og andre saudiarabiske byer. Dette skal ha lagt grunnlaget for det kommende store diplomatiske møtet mellom den jødiske staten og det sunnimuslimske kongedømmet.

Mange saudiarabere ønsker også å komme til Israel for å promotere forretninger og møte den israelske teknologibransjen.

Abraham-avtalene har gjort at en rekke arabiske og muslimske land har normalisert forholdet til Israel. Mange har også håpet på at Saudi-Arabia, det største og mektigste muslimske landet i regionen, skal normalisere sitt forhold til Israel. Dette er et stort skritt i den retningen.

Det ble lenge antatt at Mohammed bin Salman (MBS) ville vente med nærmere tilnærming til Israel så lenge hans far kong Salman av Saudi-Arabia levde. Nå er det israelske observatører som har fått inntrykk av at dette er snudd på hodet. De tror MBS ønsker å normalisere forholdet til Israel raskere, mens kongen fortsatt lever. Dette håper han vil gi tiltaket mer legitimitet i befolkningen og i den muslimske verden.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart