Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Oljerevolusjon i Israel?

Close Up er et bakgrunns-program som går hver onsdag på IBA (israelsk statlig TV). Onsdag 9. mars 2011 var temaet energi. Der kom det fram ganske oppsiktsvekkende opplysninger. Programlederen var Leah Zinder, mangeårig reporter i IBA.

Solenergi og annen alternativ energi kan bidra til å oppveie den energimangelen som er på vei, og som har ført til høye oljepriser. Israel ligger langt framme på mange av disse feltene: Sol, vind, bølger m. m. Men slike energiformer kan ikke løse problemet med energi til transport. Riktignok kan elektriske biler, hvor Israel også ligger langt framme, til en viss grad løse behovet for energi til familiebiler. Men lastebiler, skip og fly må i hvert fall fortsatt bruke oljebasert drivstoff. Slik utviklingen ser ut nå, vil verden trenge olje i store mengder i mange år ennå.

Olje fra alger
Den første gjesten i programmet var professor Isaac Berzin. Han er blant annet leder for Institute of Renewable Energy. For to år siden stod han på ei liste i Time Magazine over de 100 mest innflytelsesrike personer i verden.

Berzin arbeider blant annet med et prosjekt som skal bidra til å løse oljekrisen. Saken er nemlig at de kjente oljereservene blir stadig mindre. Og det meste av de oljereservene som finnes, er i Midtøsten, i arabiske land. I tillegg kommer naturligvis at olje bidrar til økningen i utslipp av CO2 (karbondioksid).

Berzins løsning er å bruke alger. Den oljen som pumpes opp av jorda, ble også laget av alger for mange millioner år siden. Det skal i prinsippet skje på samme måte nå, men prosessen skal gå mye raskere.

De aktuelle algene kan blant annet bruke industri-røyk og CO2 som mat, altså råstoff for å lage olje. De kan også bruke vann av dårlig kvalitet, for eksempel brakkvann (blanding av ferskt og salt vann). Forholdene i Israel ligger til rette for å produsere store mengder olje på denne måten. Og ifølge Berzin kan det gjøres like billig som olje som er pumpet opp av jorda. Oljen kan brukes til flybensin, diesel og mange andre oljeprodukter.

Skiferolje
Som vi meldte 11 mars 2011, sitter Israel også på store mengder oljeskifer. Særlig er Elah-dalen kjent i så måte. Elah er et treslag, terebint. I Bibelen (1. Samuels bok 17) finner vi at Terebinte-dalen var stedet hvor David drepte filisteren Goliat ved hjelp av ei slynge.

Representanter for IEI (Israel Energy Initiatives) var også gjester i TV-programmet vi omtaler her. IEI har støtte av kjente finansfolk som Jacob Rotschild, Rupert Murdoch, Michael Steinhardt og tidligere visepresident i USA, Dick Cheney. Bedriften mener at Israel har større oljereserver enn Saudi-Arabia.

Oljeskiferen inneholder olje på samme måte som bergarter hvor olje er utskilt. Men i Israel har den ikke vært begravet dypt nok og lenge nok til at oljen er blitt utskilt. Skiferen må varmes opp til ca. 300 grader i ca. 3 år. Da blir det utskilt 2/3 olje, 1/3 naturgass.

IEI vil nå starte et prøveprosjekt for å finne ut om en storstilt utvinning kan gjøres på en lønnsom måte. IEI tror det er mulig å utvinne skiferolje minst like billig som annen olje. Organisasjoner for beboerne i det aktuelle området og naturvernorganisasjoner har gått til Høyesterett for å få stanset prosessen ut fra miljøargumenter. Men representanten for selskapet sier at saken vil vise at prosjektet er helt uten risiko i miljøsammenheng.

Det skal bli spennende å se hvordan prosjektene utvikler seg.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart