Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Strålende resultater for en sprek 70-åring

En israelsk kunstner har laget en skulptur som illustrerer overskriften i denne artikkelen bedre enn vi kunne kommet på selv. Israels første statsminister David Ben Gurion står på hodet på stranden i Tel Aviv. (Foto: Terrazzo, flickr)
En israelsk kunstner har laget en skulptur som illustrerer overskriften i denne artikkelen bedre enn vi kunne kommet på selv. Israels første statsminister David Ben Gurion står på hodet på stranden i Tel Aviv. (Foto: Terrazzo, flickr)
Denne måneden har Israel kommet inn på topp-ti i to rangeringer av verdens mest mektige og innovative land.

U.S. News and World Report rangerer på grunnlag av en meningsmåling utført blant 21.000 mennesker fra hele verden. Svarene rangerer land etter ni underkategorier: opplevelse, menneskerettigheter og miljø, kulturell innflytelse, entreprenørskap, tradisjon, forventet vekst, åpenhet for næringsliv, makt og livskvalitet.

I sum av alle måltallene kommer Israel på 30. plass, like bak Brasil og foran Mexico. Av alle de titalls landene etablert etter andre verdenskrig er det bare De forente arabiske emirater (23. plass) og India (25. plass) som kommer høyere på listen. Norge kommer på 12. plass.

Når det gjelder makt (lederskap, økonomisk og politisk innflytelse, internasjonale allianser og militær styrke) kommer Israel helt opp på 8. plass, bare slått av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland og Japan. I makt kommer Norge på 26. plass. Når det gjelder forventet vekst i kjøpekraft per innbygger kommer Israel på 10. plass, Norge på 37. plass.

Nyhetsbyrået Bloomberg rangerer land etter hvor innovative de er. Det brukes syv kriterier, blant annet budsjetter for forskning og utvikling og konsentrasjon av høyteknologiske selskap notert på børsen. For andre år på rad kom Israel på 10. plass, like bak Frankrike og foran USA. Norge kommer på 15. plass.

Slike gode resultater for Israel er ikke enestående. I 2017 kom Israel på 16. plass da World Economic Forum målte global konkurranseevne, Norge kom på 11. plass. I november meldte Dagens Næringsliv at teknologiinvesteringene i Israel er større enn hele Norden til sammen. I 2016 fant OECD at israelerne lå på 6. plass i tilfredshet blant innbyggerne i en rangering av 35 OECD-land og andre store økonomier.

Av og til blir venner av Israel anklaget for å tegne et rosemalt bilde av landet, og kanskje går vi i den fellen noen ganger. Jeg personlig har hittil ikke sett noe som er fullkomment ved landet, dets ledere eller politikk. (Det har jeg heller ikke sett fra Norge eller noen andre land.) Tallene jeg her har gjengitt, og enda mer dem jeg ikke har gjengitt, forteller også den samme sannheten: Israel har stort forbedringspotensiale!

Likevel vitner rangeringene om en strålende utvikling i Israel gjennom de siste 70 årene! Det fremstår tydeligere jo bedre vi kjenner Israels historie og nabolag.

De første årene var en stor del av den arabiske minoriteten analfabeter. Jødene som strømmet til landet hadde vokst opp under diktaturer og hadde mistet slektninger og eiendeler under Holocaust. De jødiske flyktningene fra arabiske land måtte ofte reise uten sin livskapital som ble konfiskert. I forhold til folkemengde har Israel tatt imot flere innvandrere enn noen andre land.

Israel er ikke rikt på naturressurser, det er bare de siste årene at inntektene fra naturgass i Middelhavet begynner å ta seg opp. Enorme menneskelige og økonomiske ressurser må legges ned i forsvar mot fiender som alltid er interessert i å ødelegge. Israel kan bare i svært begrenset grad ha økonomisk utveksling med sine nærmeste naboland.

Israels sterke resultater har kommet på tross av en trang start, indre spenninger og mye motstand. Det gjør alt så mye mer imponerende.

Søndag 29. april blir det stor 70-årsfest for alle norske Israel-venner i Oslo Konserthus. Vi har mye å feste for, aller mest fordi det jødiske folket har kjempet for og sikret sin egen stat etter den største tragedien i deres historie.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart