Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israeler vant matematikkens «Nobel-pris»

Den israelske professoren Elon Lindenstrauss ved Det hebraiske universitet har vunnet Fields Medal for 2010.

Den internasjonale prisen regnes som den gjeveste man kan motta innen matematikk, og kalles derfor for «matematikkens Nobel-pris». Den blir utdelt hvert fjerde år til forskere under 40 år som har utmerket seg særlig.

– Det er en litt rar følelse. Jeg er ikke vant til å snakke med journalister, sier Lindenstrauss til Yedioth Aharonoth.

Visste om resultatet
Den nybakte prisvinneren skal motta prisen sammen med tre andre ved Den internasjonale matematikkunionens kongress i India.

– Jeg har visst om resultatet i seks måneder, men jeg fikk beskjed om å holde det hemmelig. Så det har jeg gjort. Men i Israel er det vanskelig å holde på hemmeligheter, så jeg har mottatt lykkeønskninger en god stund nå, sier han.

Overrasket
Lindenstrauss beskriver det som «et stort ansvar» å motta Fields Medal og at han var svært overrasket over at han endte opp som en av vinnerne.

– Det er fantastisk følelse. Jeg kjenner mange fantastiske matematikere […] Det er veldig overraskende å bli foretrukket framfor alle disse glimrende hodene, sier han.

J.C. Fields
Prisen har fått sitt navn etter matematiker og filosof John Charles Fields. Han donerte midler til prisen og satte også opp kriteriene for å kunne vinne den. Man må vise til bemerkelsesverdige matematiske oppdagelser og vise potensial for framtiden.

Første israeler
40-åringens kollega ved Einstein-instituttet ved universitetet, professor Alex Lubotzky, mener Lindenstrauss har mottatt prisen for sitt arbeid hvor han bruker sannsynlighetsmodeller og dynamiske systemer for å løse problemer i nummerteori.

– Det er en bred israelsk komponent i matematikken til Lindenstrauss. Hans arbeid bruker metoder utviklet av israelske forskere ved Det hebraiske universitet, forklarer Lubotzky.

Førsteprofessor ved universitetet Menachem Ben-Sasson synes det er svært imponerende at en israeler nå har vunnet prisen for første gang.

– Israel er en matematisk stormakt. Men til nå har ingen israeler vunnet prisen. Den 40-årsgrensen de har er naturlig nok et hinder for unge forskere som blir tvunget til å starte sine karrierer relativt sent på grunn av førstegangstjenesten. Lindenstrauss beviser at de mest talentfulle blant verdens vitenskapsmenn kan takle til og med slike hindre, sier Ben-Sasson.

Den fjortende jøde
Selv om det er første gang en israeler mottar prisen, er det ikke første gang at en jøde mottar den. Lindenstrauss blir den fjortende i rekken. Før ham har andelen jødiske vinnere utgjort 27 prosent av det totale antallet prisvinnere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart