Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Styrker bånd til Uganda og Kenya

Stadig tettere forhold har utviklet seg mellom Israel, Uganda og Kenya.

I 1976 nådde forholdet mellom Israel og Uganda et klimaks, med negativt fortegn. Den afrikanske diktatoren Idi Amin samarbeidet med en gruppe palestinske flykaprere for å sikre kontrollen over et fly og lande det i Uganda. Israel måtte sette spesialstyrker inn for å frigjøre fangene.

De siste fem årene har imidlertid forholdet mellom landene forbedret seg kraftig. I 2006 markerte begge landene 30-årsdagen for kapringen under nåværende president Yoweri Musevenis styre. Siden den gang har han jobbet for å omgjøre deler av flyplassen til et museum.

Møtte Netanyahu

Denne uken er Museveni på statsbesøk i Israel, sammen med den kenyanske statsministeren Raila Odinga. Begge er på plass først og fremst for å delta på en vannteknologisk konferanse arrangert av Israel i Tel Aviv. Ugandas president møtte sin israelske kollega Shimon Peres, statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak onsdag. Odinga møtte Netanyahu.

Mye kan tyde på at Israel er i ferd med å etablere et fotfeste i Afrika, hos regimer som frykter den islamistiske terrortrusslen. Kenya har blant annet styrker på bakken i Somalia for å bekjempe islamistene der, og sliter med at somaliske ekstremister til stadighet infiltrerer grensene. Som et kristent land er også Uganda redd for denne trusselen. Derfor er de blitt avhengige av hjelp fra Israel for å lykkes best mulig i den kampen de står i.

Langvarige bånd

I motsetning til Uganda har Kenya lenge hatt sterke økonomiske og diplomatiske bånd til Israel og samarbeidet tett når det kommer til etterretning og sikkerhet. Båndene mellom statene ble ytterligere styrket onsdag. Odinga og Netanyahu ble enige om å drøfte videre muligheten for kenyanske kjøp av israelsk militærteknologi. Netanyahu tilbød Israel å hjelpe kenyanerne slik at de kan sikre sine grenser og bekjempe islamistgruppen al-Shahab i Somalia.

– Kenyas fiender er Israels fiender, forklarte den israelske statsministeren i en tydelig vennligsinnet kommentar.

«Redningsbøye»

Han lovet også å bygge en «koalisjon mot fundamentalisme» i Øst-Afrika, med Kenya, Etiopia, Sør-Sudan og Tanzania.

Ha’aretz-journalist Yossi Melman mener både Museveni og Odinga ser på Israel som en «redningsbøye» i kampen mot islamsk ekstremisme, på grunn av landets ekspertise på området.

Men det var ikke bare våpen og terror landene diskuterte. I sitt møte med Shimon Peres drøftet Yoweri Museveni teknologisk jordbruk og bekjempelse av ørkenspredning. Ugandas president er imponert over det faktum at Israel er selvforsynt på mat, på tross av vannmangel, lite areal og tett bebyggelse i nesten hele landet. I sitt møte med Kenyas Odinga avtalte Netanyahu å se på muligheten for israelsk bistand til landet framover.

22. september i New York møtte også Netanyahu Sør-Sudans president Salva Kiir Mayardit i New York, for å opprette bånd med den nyetablerte afrikanske staten. Israel var et av de første landene i verden som anerkjente Sør-Sudan etter at de erklærte seg uavhengig tidligere i år.

Kan bli lønnsomt

Det virker åpenbart at Israel ønsker å bygge seg opp innflytelse i Afrika hos land som trues av islamismen. Gode relasjoner med Jerusalem kan fort lønne seg for disse landene, dersom de får stablet omfattende handelsavtaler på beina. Israelsk jordbruksteknologi kan gjøre dem mindre avhengige av humanitær bistand og hjelpe mange av statene til å bli mer selvforsynt på mat. Eksport av varer til en trygg og stabil israelsk økonomi kan også bli en viktig økonomisk vekstfaktor.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart