Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israelsk kvinne er Europas beste unge forsker

Naama Geva-Zatorsky til høyre. (Foto: L'Oréal-UNESCO For Women in Science, Facebook-side)
Naama Geva-Zatorsky til høyre. (Foto: L'Oréal-UNESCO For Women in Science, Facebook-side)
L’Oreal og UNESCO utpekte nylig Naama Geva-Zatorsky til «Europas beste unge forsker». Hun jobber ved Weizmann-instituttet som biolog og forsker på probiotikk, helsefremmende bakterier.

Geva-Zatorsky får et stipend på rundt 250.000 kroner til et to-årig post-doktorat.

I løpet av de tre siste årene har unge israelske kvinner kunnet søke på programmet, som begynte for 14 år siden. Programmet har som målsetning å fremme forskning blant kvinner som er i starten av sin akademiske karriere. Det er kun 15 årlige prisvinnere rundt om i verden.

Blant dommerne på det israelske panelet som valgte henne ut til å konkurrere mot andre i Europa finner man mange kjente israelske vitenskapskvinner. Ada Yonath som mottok Nobelprisen i kjemi, Ben Gurion-universitetets president Rivka Carmi og Ephrat Levy-Hadad, som leder den medisinske genetiske avdeling ved Shaare Zedek medisinske senter, sitter alle i panelet.

Nava Ravid som er direktør for L’Oreal Israel ser det å hjelpe unge kvinner innen vitenskapen som sentralt for arbeidet hun gjør. I løpet av de siste 100 år har kun 5 prosent av Nobelprisvinnere vært kvinner forteller hun.

– Verden trenger vitenskapen, og vitenskapen trenger kvinner, spesielt nå, sier Ravid til Jerusalem Post.

 

Stolte israelske ledere

Vitenskaps- og teknologiminister Daniel Herschkowitz mener Geva-Zatorsky er levende bevis på den vitenskapelige kraften i Israel og den økende deltagelsen av kvinner innen vitenskap. Han håper at dette kun vil inngå i en lang rekke priser hun mottar for arbeidet sitt.

Knesset-medlem Rachel Adatto, som er leder for Knessets kvinngegruppe, sier at Geva-Zatorsky er et eksempel på det økende antall kvinner som bidrar til vitenskapen.

– Jeg håper at forskningen hennes kommer til å føre til bedret livskvalitet i Israel og i verden, sier Adatto til Jerusalem Post.

 

Kroppen har 10 ganger flere bakterier enn celler

Prisvinneren selv kom til Paris på onsdag for å motta prisen og for å presentere arbeidet sitt. Hennes forskning har som mål å bruke «gode bakterier» til å behandle en rekke sykdommer – alt fra mageproblemer og diabetes til immunologiske sykdommer og kreft. Geva-Zatorsky poengterte at kroppen har ti ganger flere bakterier enn celler.

– Bakteriene som gror i kroppen fra fødselen av har en viktig innflytelse på kroppene våre og helsen vår, sier Geva-Zatorsky.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart