Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Det israelske Iron Dome-batteriet. (Illustrasjon: IDF)
Det israelske Iron Dome-batteriet. (Illustrasjon: IDF)

Israel er verdens åttende største våpeneksportør

Takket være enorme våpenavtaler med U-land har Israel klatret kraftig på listen over de landene som eksporterer mest våpen i verden.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Den israelske våpeneksporten mellom 2004 og 2011 var den åttende største i verden, bak USA, Russland, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Kina og Italia. I denne perioden eksporterte Israel våpen til en verdi av 73,6 milliarder kroner, ifølge Den amerikanske kongressens forskningstjeneste. Mesteparten av eksporten skyldes at Jerusalem har inngått en rekke våpenavtaler med U-land, som for eksempel Kenya, Etiopia og Aserbajdsjan. Også Norge er blant verdens største våpeneksportører, viser tall fra SSB.

Den amerikanske kongressens forskningstjeneste skriver at forsvarsindustrien er selve bærebjelken i Israels teknologibransje. De 150 selskapene i forsvarssektoren har en årlig omsetning på godt og vel 20 milliarder kroner. Toppåret var  2010, da forsvarsindustrien totalt solgte varer for 54,8 milliarder til inn- og utland.

Men Israel merker at finanskrisen spiser opp forsvarsbudsjettene både hjemme og hos sine allierte. Det gjør at industrien for øyeblikket er nede i en bølgedal, melder United Press International.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart