Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelsk firma vil slukke verdens tørst

Den nye maskinen til Water-Gen gjør luft om til rent drikkevann. (Foto: Skjempdump YouTube)
Teknologien til Watergen kan bidra til å løse vannkriser flere steder i verden. (Foto: Skjempdump YouTube)
Ved å gjøre luft om til vann håper Water-Gen å løse verdens vannmangel.

Den israelske oppstartsbedriften Water-Gen har utviklet en teknologi som fanger opp fuktighet og gjør luften om til drikkevann. Nå starter arbeidet med å få i gang masseproduksjon av den nye vannmaskinen. Trolig blir det ikke noe problem å få tak i pengene som trengs for å starte produksjonen. Det er fordi selskapet har fått den russisk-israelske investoren og milliardæren Michael Mirilashvili på eiersiden.

Dermed har Water-Gen en stor fordel i forhold til mange andre oppstartsbedrifter. De kan fokusere på å utvikle produktet sitt videre, framfor å måtte kjempe med nebb og klør for å få finansieringen i orden. Water-Gen har også profilerte talsmenn. I et intervju med TV-programmet 60-minutes ble de brukt som et eksempel for Israels høyteknologiske suksess av statsminister Benjamin Netanyahu.

Selskapet har også presentert teknologien til De forente nasjoner (FN). Det er ikke verst med tanke på at selskapet ikke har mer enn drøyt 30 ansatte, de aller fleste ingeniører. Bedriften ble opprettet i 2010 av gründeren Arye Kohavi, en tidligere kompanisjef i den israelske hæren, og holder til i den israelske byen Rishon Lezion.

– Uansett hva som trengs, så skal vi få til finansieringen. Water-Gens potensiale er enormt. Vann fra luften er verdens nye kilde til rent vann, forteller Maxim Pasik, styreleder i selskapet, til den israelske avisen Times of Israel.

Maskinen til Water-Gen gjør luft om til rent drikkevann.
Maskinen til Water-Gen gjør luft om til drikkevann. Den produserer fire liter vann på én kilowattime strøm.

Vann dekker 70 prosent av Jordas overflate, men kun to prosent er ferskvann. I tillegg er kun én tredel av ferskvannet tilgjengelig, ifølge WWF Verdens Naturfond. Som et resultat mangler rundt 1,1 milliarder mennesker tilgang til rent drikkevann. For over 2,7 milliarder mennesker er drikkevann en mangelvare minst én måned i året.

Hvis dagens vannforbruk fortsetter, kan to tredeler av verdens befolkning stå overfor vannmangel innen 2025. Rundt 1,2 milliarder mennesker lever ifølge FN i dag i områder hvor det er stor mangel på vann. Det kan Water-Gen gjøre noe med.

Vannmaskinen gjør luft om til vann ved å bruke en rekke filtre som renser luften. Etter at luften er sugd inn i maskinen, blir den avkjølt. Fuktigheten som oppstår blir behandlet og gjort om til rent drikkevann. Maskinen bruker en varmeveksler av plast istedenfor aluminium, noe som bidrar til å redusere kostnadene kraftig.

På én kilowattime strøm produserer vannmaskinen fire liter vann. Til sammenligning bruker andre lignende vanngenererende maskiner tre til fire ganger mer energi, eller de produserer bare en tredel eller en firedel mengde vann. Det gjør maskinen til Water-Gens billigere og mer effektiv enn noen annen løsning på som finnes på markedet i dag.

Over én milliard mennesker mangler i dag tilgang på rent drikkevann.
Over én milliard mennesker mangler i dag tilgang på rent drikkevann. Nå kan de få vann fra luften.

Vannet maskinen produserer er dyrere enn avsaltet vann, men er det billigste og mest effektive alternativet hvor avsaltet vann ikke er en mulighet på grunn av dårlig infrastruktur. I utviklingsland vil Water-Gen være det billigste alternativet og bedre enn vann i flasker. Da unngår man også plastflaskene, som er et stort miljøproblem.

Selskapet har så langt utviklet tre forskjellige versjoner av vannmaskinen. En industriell, en mellomstor og en maskin for privat bruk. Jo mer fuktig miljø maskinen brukes i, jo mer vann produserer den. Den minste maskinen kan produsere i gjennomsnitt 15 liter vann om dagen, men opp mot 30 liter i land med høy luftfuktighet.

Den mellomste kan produsere 450 liter om dagen, og den største 3.000 liter daglig. Disse tallene dobles hvis maskinene brukes i områder med høy luftfuktighet.

De største maskinene kan også kobles sammen og bli tilknyttet det allerede eksisterende vann-nettet. Det gjør at maskinene kan produsere vann for opp mot 25 millioner mennesker. Water-Gen har også produsert en maskin som går på batteri, slik at den kan brukes i områder uten strøm eller ved nødssituasjoner.

Amerikanske myndigheter har vist stor interesse for teknologien. De ønsker å ha maskinene tilgjengelig i tilfelle tørke, naturkatastrofer og lignende. Også flere arabiske land er interessert i teknologien fra Israel. I starten var planen å produsere maskinene for militær bruk, men nå satses det mer på det sivile markedet.

– Vi valgte å endre strategien vår. Nå gjør vi maskinene om til det sivile markedet, hvor behovet er enormt. Vi planlegger å starte opp med masseproduksjon i løpet av 2017, sier styreleder Pasik.

Mangel på rent vann er et økende problem. Det kan den israelske teknologien gjøre noe med.
Mangel på rent vann er et økende problem. Det kan den israelske teknologien gjøre noe med.

Programvaren og varmeveksleren av plast – selve hjernen i produktet – skal bli produsert i Israel. Resten av maskinen kan bli satt sammen av lokale samarbeidspartnere rundt om i verden.

– Våre samarbeidspartnere vil være føderale og statlige myndigheter, nødhjelps-organisasjoner og lokale partnere, forteller styrelederen.

Prisene vil variere fra modell til modell, men selskapet vil foreløpig ikke oppgi prisene. Ved utgangen av mars signerte Water-Gen kontrakter med India og Vietnam, to land som begge sliter med vannmangel. I India gikk selskapet sammen med Asias nest største solenergiselskap for å kunne produsere rent drikkevann til avsidesliggende landsbyer i landet. I Vietnam vil regjeringen ha maskinene i hovedstaden Hanoi.

Selv om selskapet har endret strategi fra det militære til det sivile markedet, vil de fortsatt produsere utstyr til militært bruk. Derfor har de utviklet en mobil versjon på tolv kilo som kan lage opp mot 20 liter vann om dagen. Disse er ment til bruk i områder uten tilgang på rent drikkevann. Maskinen skal også være i stand til å takle biologisk og kjemisk forurensning.

Se en illustrasjonsvideo av teknologien her;

 

[youtube width=»480″ height=»377″]https://www.youtube.com/watch?v=hEJX-1J-nSM[/youtube]


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart