Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Denne satellitten skal overvåke Iran

Den israelske satellitten Ofek-16 ble skutt opp i verdensrommet fra Israel 6. juli 2020. (Foto: Forsvarsdepartementet)
Vellykket oppskytning av den israelske spionsatellitten Ofek-16.

Israel sendte en ny spionsatellitt i bane rundt jorda fra en utskytningsrampe i sentrale Israel denne uken, melder det israelske forsvarsdepartementet. Oppskytningen skal ha vært en stor suksess, skriver Times of Israel.

Den nye satellitten har fått navnet Ofek-16, og oppskytningen av den var et samarbeid mellom forsvarsdepartementet og Israel Aerospace Industries.

– Vårt nettverk av satellitter lar oss se hele Midtøsten – til og med litt mer enn det, sier Shlomi Sudari, leder av Aerospace Industries romprogram.

Forsvarsminister Benny Gantz sier oppskytningen er en «mektig prestasjon av forsvaret, forsvarsindustrien generelt og Israel Aerospace Industries spesielt». Statsminister Benjamin Netanyahu sier den nye satellitten «er en kraftig forbedring av vår evne til å handle mot Israels fiender, nær og fjernt. Det styrker vår evne til å handle på land, sjø, i luften og i verdensrommet».

Israel er et av få land med tilgang på en spionsatellitt, en kunstig satellitt med militære etterretningsoppgaver. Slike satellitter benytter kamera, radar eller annet utstyr for å skaffe informasjon om militære forhold i andre land, slik som styrkeforflytninger, militære anlegg eller kommunikasjon.

Men også Iran har tilgang på en slik satellitt. De klarte i april å få en spionsatellitt i bane rundt jorda, etter flere år med mislykkede forsøk.

Satelittbilder skal vise en ny iransk base i Syria. De hvite byggene nederst skal inneholde raketter. (Foto: Google Earth)
Den nye satellitten gjør at Israel kan overvåke iranske aktiviteter i Midtøsten. Dette bildet er fra Google Earth.

Ofek-16 ble sendt opp i verdensrommet klokken 04.00 mandag 6. juli fra flybasen Palmachim i det sentrale Israel. Satellitten er en «optoelektronisk rekognoseringssatellitt med avanserte ferdigheter», ifølge departementet.

Dette er den nyeste satellitten i Ofek-serien og kommer etter Ofek-11, som ble sendt i bane rundt jorda i 2016. Ifølge Sudari er Ofek-16 broren til Ofek-11, med mange av de samme egenskapene, men med et par forbedringer i form av presisjon. Forsvarsdepartementet vil ikke si hvorfor de hopper fra 11 til 16 i navnet på satellitten.

Den siste tiden har det vært økt spenning mellom Israel og Iran, med flere mystiske branner og eksplosjoner i Iran. Og selv om hovedfunksjonen til den nye spionsatellitten trolig vil være å overvåke Iran og deres atom- og rakettprogram, så nekter forsvarsdepartementet for at det er noen symbolikk i at satellitten blir sendt ut i verdensrommet akkurat i disse dager.

– Tidspunktet var planlagt for lenge siden, bedyrer Saudari.

Det vil bli gjort omfattende tester av satellitten før den blir er operativ. Når den er operativ skal den brukes av det israelske forsvarets Enhet 9900, en etterretningsenhet i forsvaret som styrer alle landets spionsatellitter.

Israel sendte sin første satellitt ut i jordas bane i 1988, men det var ikke før sju år senere, i 1995, at Israel fikk sin første rekognoseringssatellitt med kapasitet til å ta bilder av jorda. Ofek-16 er Israels tolvte satellitt.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart