Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Direktør Dotan Borenstein i SaliCrop ved selskapets teståker liked ved grensen mot Gazastripen. (Foto: SaliCrop)

Banebrytende israelsk teknologi kan mette verdens voksende befolkning

En femtedel av verdens jordbruksområder er i dag for salt for dyrking.

Israel er allerede kjent over hele verden for å dyrke paprika og tomater i de tørre og salte forholdene i ørkenen. Nå har et israelsk selskap utviklet en innovativ måte for å kunne dyrke et bredt spekter av avlinger, inkludert ris, hvete og bomull i stor kommersiell skala i salt jord, skriver Times of Israel.

Nylig var administrerende direktør Dotan Borenstein og mannskapet sitt i selskapet SaliCrop, som holder til Kfar Vitkin i Sentral-Israel, ute og sådde gulrotfrø i en prøveåker med høyt saltinnhold ikke langt fra grensen mot Gazastripen. Gulrøtter er spesielt følsomme for salt og i dette området har jorden over tid blitt saltere fordi resirkulert avløpsvann brukes til vanning.

Med mindre de er naturlig tilpasset til å takle salt, vil de fleste planter lide og til og med dø hvis jorden er for salt. Det er flere årsaker til at jorden blir for salt, blant annet av menneskelige årsaker. Saltet fester seg i jorden av kjemikalier tilsatt drikkevann, av gjødsel, plantevernmidler og til og med av resirkulert kloakkvann, som er mye brukt i israelsk jordbruk.

Det har også naturlige årsaker og dannes som regel i utpreget tørt klima, hvor grunnvann trekkes opp i dagen og fordamper, slik at dets innhold av salter utfelles. Saltet blir liggende igjen og jorden får et hvitt belegg.

Klimaendringene gjør også at stadig mer av jorden blir salt. Med økende havnivå vil saltvann i større grad komme inn i underjordisk vannkilder. Lavtliggende kystområder vil også oppleve at saltvannet trekker inn i jorden.

Til tross for høyt saltinnhold i jorden langs grensen mot Gazastripen klarer selskapet å dyrke gulrøtter der. (Foto: SaliCrop)

I mai etterlot en syklon i Bangladesh mer enn 4000 kvadratkilometer jord under saltvann. FNs mat- og jordbruksorganisasjon anslår at en femtedel av verdens jordbruksareal allerede er for salt for dyrking av avlinger. Det fører til tapte inntekter på over 100 milliarder kroner hvert eneste år.

Og med behovet for å mette en stadig voksende befolkning i verden, så blir hver eneste tomme av jordbruksområder stadig mer verdifulle.

Israelske SaliCrop har en løsning som gjør at et frø raskt går til et ferdig produkt på markedet. Det innebærer verken genetisk modifisering, som kan ta 15 år å få godkjent, eller selektiv avl, som også tar lang tid å få godkjent.

Med SaliCrops metode blir frøene dynket i en kjemisk cocktail, under meget strenge forhold, som kan leveres til markedet for planting i jorda nesten øyeblikkelig. Det er forskjellige cocktailer til de forskjellige frøvariantene.

Kjemikaliene bestemmer oppførselen til forskjellige gener. Feltforsøk i Israel og India (sistnevnte er allerede inne i sitt tredje år), øker pantet avlingene i en størrelsesorden mellom 13 og 32 prosent, ifølge det israelske selskapet.

SaliCrop har en avtale om et pilotprosjekt for å anvende behandlingen på nye korn- og grønnsfaksfrø som utvikles av et stort landbruksuniversitet i Mexico City. Dette skal hjelpe de lokale bøndene. Selskapet er også nær ved å signere en avtale med en stor australsk organisasjon som støtter og hjelper korndyrkere i landets tørkerammede vestside.

Det israelske selskapet søker også partnerskap med frøprodusenter og idelle organisasjoner og vil gjennomføre en ny finansieringsrunde neste år.

Her er selskapets egen presentasjon av det nye produktet deres:

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart