Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny laser kan skyte ned raketter

Israelsk politi foran lasersystemet, som har blitt testet ut ved Gaza-grensen. (Foto: Politiet)
«Iron Beam» skal beskytte mot raketter, droner og andre trusler.

Innen ett år vil Israel beskyttes av en helt ny laser, som har evnen til å skyte ned raketter, droner og andre trusler, skriver Jerusalem Post.

Det nye lasersystemet, «Iron Beam», skal tas i bruk i løpet av neste år. Først på et eksperimentelt stadium og senere operativt. Systemet skal først settes ut i Sør-Israel, hvor trusselen fra raketter er størst.

– Dette vil gjøre at vi på kort og lang sikt kan omringe Israel med en lasermur som beskytter oss mot missiler, raketter, droner og andre trusler, som i hovedsak vil ta bort det sterkeste kortet som våre fiender har mot oss, sier Israels statsminister Naftali Bennett.

Det var sommeren 2021 at Forsvarsdepartementet hadde et gjennombrudd i utviklingen av den nye laseren. Under en test oppnådde systemet 100 prosent effektivitet i å skyte ned en rekke droner fra én kilometer avstand. Departementet har intensjoner om å bygge en laser som har en effektiv rekkevidde på hele 20 kilometer.

Det har i årevis vært jobbet med en laser som kan skyte ned raketter. Etter planen skulle systemet testes ut om to år, men nå skal laseren rulles ut tidligere enn først planlagt.

I dag beskyttes Israel av rakettforsvaret Iron Dome. Systemet skyter ned rundt 90 prosent av rakettene som er på vei mot israelske byer. Utfordringen er at Iron Dome koster store summer, flere hundre tusen kroner hver gang det brukes, og at det kan gå tom for ammunisjon. Med den nye laseren vil det koste småpenger å skyte ned fiendtlige raketter, i tillegg til at man aldri vil gå tom for «ammunisjon».

Under Gaza-krigen i mai 2021 ble det avfyrt over 4300 raketter mot Israel. Mange av disse ble skutt ned av Iron Dome, som gjorde at Israel satt igjen med en milliardregning. Samtidig koster noen av rakettene som terroristene bruker bare tusenlapper å produsere.

– Denne ligningen gir ikke mening. Det gjør at terrorister kan skyte flere og flere Qassam-raketter mot oss, som kan ende opp med å koste oss milliarder. Vi ønsket å gjøre noe med denne ligningen og den vil bli brutt om bare noen få år, sier Bennett.

Med det nye laseren på plass er det terroristene som må bruke mye penger på å angripe Israel, mens Israel ikke trenger å bruke store summer på å forsvare seg. Med laseren vil det bare koste noen få kroner å skyte ned en rakett.

Israel vil også tilby laserteknologien til sine allierte i regionen, som også står overfor trusler fra Iran og deres støttespillere, sier statsminister Bennett. Den siste tiden har De forente arabiske emirater, som Israel har fått et nært forhold til, blitt angrepet av raketter fra den iransk-støttede Houthi-militsen i Jemen.

Under krigen i mai 2021 forsøkte terroristene på Gazastripen også å avfyre mange raketter på likt, for å overbelaste Iron Dome-systemet. Målet var å slippe forbi rakettskjoldet og forårsake mest mulig skader og død. Dette vil man også kunne unngå med lasersystemet.

Denne videoen viser en test av forsvarslaseren:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart