Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

En typisk intifada-episode

Plutselig overdøver skuddsalver fra automatgevær populærmusikken i de israelske soldatenes radio. Kuler slår inn i jeepen deres - bare ti cm fra løytnant Winners øre. En ny intifada-episode begynner ved Ajosj-krysset.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Datoen er 21. oktober. Det er sabbat og løvhyttefest i Israel. Det lille vaktsoldat-laget ved Ajosj-krysset kan ikke holde sabbat. For Ajosj-krysset ligger på veien mellom Ramallah og Beit El. Det er ett av de stedene hvor det har vært flest væpnede arabiske angrep under intifadaen.

Den amerikanske journalisten Jack Kelley fra avisen «USA Today» følger det lille israelske vaktsoldat-laget ved Ajosj-krysset tvers gjennom et intifada-slag.

Brannbomber
Jack Kelley forteller at de israelske soldatene bare får et sekunds forvarsel fra speideren sin på taket av en høyblokk før arabiske kuler slår inn i jeepen til løynant Erez Winner. Han er den israelske offiseren som leder vaktsoldat-laget. Samtidig begynner mer enn 200 arabiske tenåringer å springe mot de israelske soldatene. De skriker «Allah er stor!» og kaster stein. Noen av dem kaster også brannbomber, dvs brennende bensinflasker.

En av brannbombene havner under en israelsk jeep og truer med å tenne fyr på motoren. Sjåføren klasker bilen i revers og brå-rygger bort fra stedet. En israelsk soldat, som søkte dekning bak bilen, ramler overrasket i gaten. Omtrent 60 av tenåringene er nå bare 25 meter unna. De kaster en skur av steiner mot soldaten. Noen av steinene treffer ham i hodet, så han blør og er nær ved å svime av.

En av soldatene springer til for å hjelpe kameraten. Straks skyter en av Arafats Tanzim-folk ham i låret. Han må hinke tilbake til jeepen og søke dekning igjen. Arafats tenåringer skriker av fryd. En annen israelsk bil rykker raskt inn og redder soldaten som ligger på gaten med hodeblødninger. En israelsk soldat gjør klar seks tåregass-granater og skyter dem mot de arabiske tenåringene. En tenåring griper en av granatene og kaster den tilbake. En annen israelsk soldat skyter tre sjokkgranater mot tenåringene. De smeller voldsomt, men gjør ingen skade. Tenåringene lar seg ikke skremme.

Det arabiske kuleregnet mot de israelske soldatene er nå så voldsomt at Jack Kelley kan se kuler hoppe opp igjen fra asfalten etter treffene. Så kommer de arabiske ambulansene for å plukke opp sårede tenåringer. Kelley kan se hvordan ambulansene først laster ut kurver fulle av stein. Så bæres sårede tenåringer inn i ambulansene.

Rakett-varsel
En israelsk speider i en høyblokk varsler på radio at han kan se arabiske skarpskyttere på takene til fire høyblokker. Samtidig raser en arabisk ambulanse opp på en høyde i nærheten. Der er det ingen sårede. I stedet hopper sjåføren ut og fyrer av to (mislykkede) salver. Så forsvinner sjåfør og ambulanse i stor fart.

Nytt varselsrop lyder fra den israelske speideren: «Rakett!» En araber er sett idet han laster noe rakettrampe-lignende ut av en bil. Straks skjer flere ting på en gang. Fra fire hustak pepres de israelske soldatene med arabiske kuler for å avlede oppmerksomheten. Araberne tenner fyr på seks biler og en stor traktor, slik at svart røyk gjør det vanskelig å se. Tenåringene kaster mer stein og flere bensinbomber.

På flanken laster arabiske biler ut halvautomatiske skytevåpen. En lastebil med Hamas-flagg kjører frem og kaster bilvrak etter bilvrak ned på veien. Tenåringene og militssoldatene bruker bilvrakene som dekning mens de sprangvis rykker frem igjen mot israelerne.

Samordnet
-Som du selv så, var dette et velforberedt og samordnet militært angrep på oss, sier løytnant Erets Winner til Jack Kelly etter at israelerne har nedkjempet angrepet ved Ajosj-veikrysset. -Først snikskyttere, så tenåringer, så bilbranner, så bilvrak. Tenåringene og røyken gjør tjeneste som skalkeskjul for dem som skyter med skarpt mot oss. (Kilde: USA Today 23.10.00).

-De som sier at Israel skyter på tenåringer som «bare kaster stein», snakker ikke sant, skriver Mark Helperin i The Wall Street Journal (24.10.00). -De tror åpenbart at Arafats tenåringer oppfører seg slik som studentdemonstranter ved vestlige universiteter. Men mange ganger hver dag blir det skutt med skarpt mot israelske soldater fra innsiden av tenårings-flokkene og fra flankene rundt dem.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart