Denne tunnelen ble oppdaget mot grensen til Egypt i 2006. (Illustrasjonsfoto: IDF, flickr.com)
Formålet med tunnelene er å kunne angripe Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF, flickr.com)

Bidrar Israel til en voldsspiral?

Israels anklagere mener israelske gjengjeldelsesaksjoner etter terror bidrar til en voldsspiral.

Forutsetningen må da være at en av partene frivillig kan stanse spiralen ved ikke å svare på den andre sidens vold. Israels erfaringer peker i stikk motsatt retning: – Når landet ikke gir et bestemt svar på palestinsk terror, følger mer terror, og når Israel gjør «de passende militære tiltak», går antallet og dødsraten i terrorangrepene ned, skriver den amerikanske jusprofessoren Alan Dershowitz i sin bok «The case for Israel». – Det er ikke noe Israel kan gjøre for å stanse terror, uten å gjøre tiltak for å forhindre at terrorister lykkes i sine angrep, konkluderer Dershowitz.

Hovedtanken bak voldsspiral-anklagen mot Israel [for det er selvsagt den jødiske staten som skal legge ned våpen først], bygger på at terroren er motivert av hevnlyst hos frustrerte individer som ikke ser andre alternativer. Historien viser imidlertid at terroren som er rettet mot Israel er del av en godt planlagt og virkningsfull strategi valgt av det palestinske lederskapet. Det kan være lettere å rekruttere selvmordsbombere fra en frustrert befolkning, men terrorister setter ikke ut på sine dødbringende angrep alene. De er på oppdrag for ledere som ser på dem som våpen i kampen for Israels utslettelse.

Kostnaden med en selvmordsbomber er ganske lav, fordi de radikale terrorgruppene ser det som en gevinst både når israelere og palestinere blir drept.

Alan Dershowitz lister opp fire mål som de palestinske lederne har i sin terrorstrategi:

1. Å provosere frem en kraftig israelsk gjengjeldelse som verdensopinionen dømmer til «overdreven bruk av styrke».

2. Grupper som Hamas har interesse av å drive den israelske befolkning mot høyre politisk, for å redusere utsiktene til en forhandlingsløsning som sikrer fremtiden til en stat med jødisk flertall.

3. Å drepe så mange israelere som mulig. Forsøke å skremme Israel til underdanighet.

4. Å tilfredsstille den arabiske opinionen som alt for ofte blir undervist i klasserom, moskeer og media at drap på jøder er en forpliktelse.

– Bare det første av disse målene kan bli påvirket av moderat israelsk gjengjeldelse, men til en høy pris, skriver Dershowitz.

Han konkluderer: «Å tro at israelsk moderasjon vil bety en betydelig reduksjon i terroren, er på falsk grunnlag å tro at den er del av en voldsspiral i stedet for en viktig taktikk som har virket for palestinerne.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart