Bussen som ble rammet sist Eilat-området opplevde et terrorangrep 18. august i fjor. (Foto: IDF)
Bussen som ble rammet sist Eilat-området opplevde et terrorangrep 18. august i fjor. (Foto: IDF)

Rakettangrep mot Eilat

Statsminister Benyamin Netanyahu lover å slå tilbake mot alle som angriper Israel. Egyptisk sikkerhetssjef sier rakettene ikke kom fra Sinai. Borgermesteren i Eilat sier byen fortsetter som normalt.

Statsminister Benyamin Netanyahu sier Israel kommer til å slå tilbake mot enhver som prøver å angripe landet, etter rakettangrepet natt til torsdag mot Eilat.

– Vi har i en lang periode sett at Sinai er i ferd med å bli et startssted for terrorangrep mot Israel og Israels innbyggere. Vi er proaktive og bygger et imponerende sikkerhetsgjerde, men det stopper ikke raketter. Vi vil finne en løsning på dette også, sa Netanyahu torsdag.

Så langt funnet én rakett
Politi- og militærstyrker fortsatte å lete etter restene av raketter i Eilat torsdag morgen, etter at tre eksplosjoner gjorde byen utrygg etter midnatt. Så langt har kun én Grad-rakett blitt funnet, etter at den traff et område 300 meter fra et boligbygg. Hverken mennesker eller bygninger skal ha blitt fysisk skadet av nattens angrep. Flere personer har fått behandling for sjokk, avslører Israel Hayom.

Beboerne i blokken kjente vibrasjoner fra rakettene gå gjennom bygningen ved ett-tiden natt til torsdag. Mange gikk ut for å se hva kilden til vibrasjonene hadde vært, og etter to timers leting fant de en rakett.

Politi- og redningstjenester er i høy beredskap. Den regionale polititjenesten sier de kommer til å øke mannskap på vakt i den sørlige byen i påvente av at Pesach starter fredag kveld.

Egypt: – Sikkerhetssituasjonen på Sinai er utmerket
En sikkerhetsvurdering gjort tidlig torsdag peker mot Sinai som startsted for rakettene, men det er ukjent hvilken organisasjon som utførte angrepet. I henhold til arabiske media, sier den egyptiske sikkerhetssjefen i sørlige Sinai at rakettene ikke ble avfyrt fra Egypt og at sikkerhetssituasjonen i Sinai er «utmerket.»

– Israel har gjort det til vane å spre slike rykter og å skade turismen, hevdet guvernøren i Sør-Sinai, Khaled Fouda.

Forsvarssjef Benny Gantz snakket med høytrankende offiserer i den sørlige kommandoen for å avgjøre hvilke steg man nå skal ta. Forsvarsminister Ehud Barak og Gantz hadde også et møte for å diskutere situasjonen, som Gantz kalt en «alvorlig hendelse».

– Vi studerer hendelsen og kommer til slå tilbake mot personene som skjøt mot Eilat for å prøvde og skade israelske innbyggere. Det kommer ikke til å være noen kompromisser, sa Barak.

I henhold til til militære kilder fantes det ingen informasjon i forkant av angrepet mot Eilat. Sist gang et slikt angep tok sted var i 2010, da en person døde og fire ble skadet.

Ingen sirener advarte Eilats innbyggere om rakettene. En offiser i sivilforsvaret fortalte Walla nyhetsbyrå at hæren ser på muligheten å koble Eilat til «rød farge», et system som advarer innbyggerne i forkant av et angrep i andre sørlige byer.

– Med byggingen av gjerde langs den egyptiske grensen og den svekkede egyptiske myndighet i regionen, kommer vi antageligvis til å erfare nye typer angrep, inkludert skudd fra Sinai-halvøya, sa offiseren til Walla.

Gjentatte angrep av denne typen kan sette forholdet mellom Israel og Egypt i fare. Det er et dilemma for Israel om man skal gå inn og angripe terrorgrupper som opererer fra Sinai, og slik risikere å krenke Egypts suverenitet der.

Rakettangrepet torsdag, hvis det kom fra Sinai, vil være det første rakettangrepet over grensen fra Egypt siden Hosni Mubarak gikk fra makten siste år.

– Kom til Eilat, ikke la terrorister oppnå målet sitt
Eilats borgermester Meir Yitzhak Halevi fortalte israelske Channel 2 at byen fungerer som normalt, og at folk ikke må tillate terrorister å oppnå målet sitt ved å ødelegge for normalt liv i byen. Mange israelere og turister fra utlandet er forventet å ankomme byen torsdag og fredag i forbindelse med påske og Pesach-ferien.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart