Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Funksjonshemmet må bo i bomberom

Foto: Skjermdump fra Yedioth Aharonoth
Foto: Skjermdump fra Yedioth Aharonoth
En enslig mor fra Sderot må la sin funksjonshemmede sønn bo fast på bomberommet så lenge konflikten med Hamas fortsetter. I mens redder israelske sykehus livene til fiendens barn.

Når rakettsirenene lyder over den israelske byen Sderot, noen få kilometer fra grensen til Gaza-stripen, har innbyggerne kun 15 sekunder på å komme seg i sikkerhet.

Kanskje må de ut av bilen og løpe til nærmeste bomberom. Kanskje har de til og med ett eller flere barn de må få med seg, som sitter i baksetet. Eller kanskje læreren på skolen eller i barnehagen må dra med seg alle barna inn på et beskyttet område før det smeller.

Se da for deg at du har et funksjonshemmet barn, som ikke kan gå, og det bryter ut krig mellom Israel og Hamas. Rakettene hagler over Sør-Israel og byen din. Hva gjør du da, for å sørge for at barnet er trygt?
Mareritt ble virkelighet

For Efrat Hajbi ble dette et reelt spørsmål da Hamas innledet den siste runden med rakettangrep fra Gaza. Hennes 18 år gamle sønn Ohad er tvunget til å bo fast i bomberommet fram til situasjonen er avklart.

– Han får ikke truffet vennene sine, spilt basketball eller syklet. Den eneste treningen han får er når han beveger seg fra stolen til sengen og motsatt, forklarer moren.

– Bomberommet har blitt hans eget. Min eldste datter og jeg sover der om natten. Men om dagen spiser Ohad der og ser på fjernsyn, legger hun til.

 

Hurtigdusjing

Når sønnen hennes skal dusje, kan de ikke ta sjansen på mer enn to minutter av gangen. Skulle alarmen gå, vil hun ikke få tid til å bære ham tilbake til bomberommet.

Situasjonen har vært hard for Ohad, som mistrives nesten uten sosialt liv på bomberommet.

– I dag morges forsøkte han å kravle ut av bomberommet, for å bruke litt tid utendørs. Men jeg sa at han måtte gå inn igjen. Jeg er veldig redd for at jeg blir nødt til å bære ham inn igjen, skulle sirenene hyle igjen, forklarer hun til Yedioth Aharonoth.

 

Får behandling i Israel

Kontrastene mellom Israel og Hamas blir ekstra framtredende, når en tenker over at flere titalls innbyggere på Gaza-stripen har mottatt medisinsk behandling hos «fienden» under krigen.

– Vi behandler både syke barn og voksne, og vi bryr oss ikke om deres religion eller hvor de kommer fra. For øyeblikket har vi fire [Gaza-innbyggere inne for behandling], forklarer direktør Rafael Beyar ved Rambam Medical Center.

– Det er absurd at vi gjør dette, samtidig som israelere blir angrepet. Men det er ikke noe annet å gjøre. Vi er vant til det og dette har ikke noe med politikk å gjøre, legger han til.

 

Brobygger for fred
Etter det Beyar vet har det ikke oppstått noen form for spenninger mellom arabere og jøder i personalet hans de siste dagene.

Også Sheba Medical Center i Tel Hashomer har det vært flere palestinere inne for å få hjelp. De behandler alle likt.

– En israelsk gutt som ble såret av en rakett fra Gaza som rammet Kiryat Malachi forrige uke, ligger på rom med en jente fra Gaza som har mistet fingrene på grunn av en skade. Vi oppfatter dette sykehuset som en brobygger til fred, forklarer talsmann Amir Marom til Jerusalem Post.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart