Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hva oppnådde partene med Operasjon Forsvarssøyle?

Denne butikken i Ashdod ble truffet av en rakett fra Gaza-stripen under Operasjon Forsvarssøyle. (Foto: IDF)
Denne butikken i Ashdod ble truffet av en rakett fra Gaza-stripen under Operasjon Forsvarssøyle. (Foto: IDF)
Israel demonstrerte at sikkerhetsstyrkene har svært god etterretningsinformasjon fra dypt inne i Hamas-bevegelsen. Hamas fikk vist at de nå nyter en støtte i den arabiske verden som de aldri har gjort tidligere.

Hva Israel oppnådde

Israel oppnådde en del viktige saker ved Operasjon Forsvarssøyle, som IDF kalte den siste krigen med Hamas.

Rent militært var kanskje det viktigste som ble oppnådd det som skjedde de første minuttene av operasjonen: Hundrevis av langtrekkende raketter og deres utskytningsramper – mange av dem under jorda – ble ødelagt. Det var grunnen til at Hamas bare kunne sende noen få raketter mot relativt fjerntliggende byer som Tel Aviv og Jerusalem. Tanken på forhånd var tydeligvis å bombardere disse byene ganske sterkt.

Mye av Hamas’ kommando-linjer er også blitt ødelagt. Operasjonen startet med at Ahmed Jabari, lederen for Hamas’ militære kommando (en stabssjef) ble drept. Tunneler for smugling av våpen ble ødelagt, ammunisjonslagre ble blåst i lufta, våpenfabrikker ble ødelagt.

Det disse angrepene avslørte om israelsk etterretning, må ha skremt Hamas ganske sterkt. Israel visste hvor flere toppledere i Hamas var, og drepte dem. Israel visste hvor de langtrekkende rakettene var og hvordan de og deres utskytningsramper var. Israel må ha trengt langt inn i Hamas’ kommandokjeder og kommunikasjons-systemer.

Antall drepte og sårede israelere har vært ekstremt lavt. I første omgang var det 5 drepte, men siden er en av de skadde døde av skadene, så nå står tallet i 6. Det blir altså færre enn én per dag i den uka operasjonen varte.

Av de 177 drepte palestinerne i den uka operasjonen varte, var 120 «engasjert i terror-aktivitet», hevder IDF.

Årsaken til de lave israelske dødstallene skyldes blant annet et godt utbygd alarmsystem for raketter og et stort antall tilfluktsrom slik at befolkningen kunne komme seg i relativ sikkerhet. Og ikke minst har det sammenheng med rakettforsvarssystemet Iron Dome, Jernkuppelen, som skjøt over 80 % av de fiendtlige rakettene som hadde kurs for bebygde områder. Det tok ikke bort frykten hos israelerne, siden noen raketter altså slapp gjennom. Men det bidro til å senke tapene ganske vesentlig.

Vi kan se for oss at Israel vil satse sterkt på å styrke Iron Dome innen neste større trefning, enten den blir mot Hamas i sør eller mot Hizbollah i nord. Antallet batterier og raketter til hvert batteri må økes sterkt, og kvaliteten på systemet må forbedres så mye som mulig. Det vil sikkert bli gjort.

Israels sivile opptrådte eksemplarisk. De aller fleste fulgte de retningslinjene Sivilforsvaret gav for hvordan folk skulle opptre når alarmen gikk.

At Israel kunne nå sine mål uten å måtte gå til bakke-invasjon, bidro også sterkt til å begrense tapene på begge sider. Men David Horovitz i Times of Israel synes det er litt betenkelig hvis den israelske regjeringen egentlig mente at en invasjon var nødvendig, men bøyet seg for press fra USA.

 

Hva Hamas oppnådde

Hamas oppnådde også mye, og bare tiden kan vise om det egentlig var mer enn det Israel oppnådde på lengre sikt.

Hamas viste seg i stand til å fortsette å avfyre raketter mot Israel helt vil våpenhvilen inntrådte. Riktignok ikke så mange langtrekkende raketter, men likevel.

Deres raketter har fått lengre rekkevidde, og nådde altså Tel Aviv og Jerusalem.

Hamas har ganske sikkert fått økt antall tilhengere. At Hamas stod opp mot Israel, er populært, selv om det rammer folke i Gaza hardt. Det gjenstår å se hvordan dette vil virke på lengre sikt. Hamas vil ta æren for at Israel ikke «våget» et bakke-angrep.

Den økte populariteten til Hamas vil utvilsomt svekke president Abbas på Vestbredden enda mer. For Hamas blir nok styrket også på Vestbredden. Det Abbas gjør i FN med å forsøke et slags begrenset medlemskap, vil neppe hjelpe noe særlig. Dette kan kanskje på lengre sikt gi store negative virkninger for Israel.

En stor skade kan det også bli at isolasjonen av Hamas ser ut for å være brutt. For det er ikke bare Israel som har holdt Hamas i Gaza isolert. Det er jo også Egypt, som også grenser til Gaza. Og det er så godt som alle andre land. Men nå har en rekke framtredende personer fra ulike arabiske land besøkt Gaza. Det er førte gang siden Hamas tok makten der. Det gjenstår å se hvordan dette vil virke.

Når Hamas nå må bygge opp mye av sitt våpenarsenal på nytt fordi deet gamle ble ødelagt, kan det bety at Israel står overfor bedre våpen neste gang. Hizbollah i Libanon vil også kunne forbedre seg ut fra erfaringene fra Gaza nå.

Dersom våpenhvilen ikke holder til valget 22. januar, kan det få negative følger for statsminister Benjamin Netanyahu i valget.

 

Kilde: En artikkel av redaktør David Horovitz på nettavisa Times of Israel 22. november 2012.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart