Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hamas nekter å legge ned sine kampstyrker

Hamas-rakett gjemt i et hjem på Gaza-stripen. (Illustrasjon: IDF)
Hamas-rakett gjemt i et hjem på Gaza-stripen. (Illustrasjon: IDF)
Dersom Hamas skal inngå en samarbeidsavtale med Fatah, vil vi aldri gå med på å avvæpne vår militære fløy al-Qassam-brigadene, understreker Moussa Abu-Marzouq.

Nestleder i Hamas, Moussa Abu-Marzouq, sier til Hamas-avisen al-Resalah at bevegelsen ikke under noen omstendigheter vil undertegne en samarbeidsavtale med Fatah hvor de tvinges til å avvæpne sine militære styrker.

Også talsmann for al-Qassam-styrkene, Abu Ubaida, sier at det ikke er aktuelt å stanse terrorvirksomheten mot Israel.

– Å avvæpne al-Qassam-brigadene eller integrere dem i sikkerhetsstyrkene [til palestinske selvstyremyndigheter] er ikke oppe til debatt. Vi vil ikke tillate samtaler rundt dette nå eller i framtiden. De som ønsker å utslette oss vil selv bli utslettet fra historiebøkene, sier Ubaida.

Samtaler kan bryte sammen
I samtalene som ble holdt mellom Fatah og Hamas i Egypt for få uker siden, skal Fatah ha krevd at Hamas legger ned sine væpnede styrker. Men ifølge den arabiske London-avisen al-Quds al-Arabi står forhandlingene i fare for å bryte sammen, fordi Hamas nekter å legge ned al-Qassam-brigadene.

Al-Qassam er blant annet kjent som den første palestinske grupperingen som gjennomførte selvmordsangrep mot israelske mål i 1993. Slike angrep økte stadig i omfang frem til de første årene av 2000-tallet, og ble redusert først etter at en rekke israelske sikkerhetstiltak lykkes med å begrense den dødelige virksomheten betydelig. Siden har terrorstyrkene til Hamas i stadig større grad tatt i bruk terrorraketter for å ramme sivile mål rundt Gaza-stripen.

Al-Qassam-brigadene er ikke bare en trussel mot Israel, de er også blitt brukt i den interne palestinske borgerkrigen mot Fatah og de Fatah-lojale sikkerhetsstyrkene til PA. Hundrevis av palestinere er drept i interne oppgjør de siste årene, ikke minst da Hamas-styrkene tok full militær kontroll på Gaza-stripen i 2007.

Torsdag gjenopptar de to palestinske grupperingene sine samtaler i Kairo.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart