Plakat av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah. (Illustrusasjon: flickr.com)
Plakat av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah. (Illustrusasjon: flickr.com)

Hizbollah forbereder krig mot Israel

Hizbollah bruker store ressurser på å forberede krig med Israel. Og Israel tar, på sin side, mottiltak. Så langt har dette vært en slags terrorbalanse. Men det skal lite til før en stor krig bryter ut.

Fra Israel kan man se at hundrevis av nye bygninger er kommet opp i shia-muslimske landsbyer i Sør-Libanon, mens de kristne landsbyene mer eller mindre er som før. De nye bygningene er et ledd i Hizbollahs krigsforberedelser.

Israel har langt større ildkraft enn Hizbollah. Derfor finner Hizbollah det vanskelig å krige mot Israel i åpne områder. Derfor har Hizbollah, som er shia-muslimsk likesom Iran, kjøpt land i utkanten av landsbyene, bygget hjem og solgt eller leid disse hjemmene ut for en billig penge. Betingelsen er at hvert slikt hjem må ha minst en utskytningsrampe for raketter i et av rommene eller i kjelleren, og i tillegg en rekke raketter som kan skytes ut raskt når ordren kommer.

Dessuten har Hizbollah satt opp en rekke forsvarsstillinger i landsbyene. Der er det avanserte, russiske panservern-raketter som er kommet fra Syria. Det er lagt store mengder eksplosiver langs veiene. Inne i landsbyene er det våpenlagre. Mange steder er det underjordiske skjulesteder som skal beskytte Hizbollah mot israelske våpen og gjøre det vanskeligere for israelsk etterretning å finne ut hva som skjer.

Omtrent 180 shia-muslimske landsbyer og småbyer mellom Zahrani-elva og grensen mot Israel er blitt forvandlet til kampsoner hvor Hizbollah har forberedt, over og under jorda, den neste krigen med Israel. Hizbollah har nå omkring 65.000 raketter til disposisjon.

 

Syria og Hizbollah

Hizbollah støtter president Assad i Syria mot opprørerne. Bashar Assad har gitt Hizbollah mer avanserte våpen enn hans far, Hafez Assad, gav. De fleste tunge rakettene og panservern-rakettene har Hizbollah fått fra Syria, ikke Iran. Hizbollah sørger for at det området som shia-muslimene kontrollerer i Nord-Libanon og det området Assads alawitter kontrollerer i Vest-Syria, henger sammen, så forsyninger og forsterkninger kan gå begge veier.

 

Når kommer krigen?

Noen israelere tror at lederen for Hizbollah, Nasrallah, ikke ønsker krig i denne omgangen, i hvert fall ikke før valget i Libanon i juni 2013. Men Hizbollah vokter hele tiden på Israel, og vil kanskje slå til hvis de tror at Israel planlegger å slå til først.

Begge parter har et stort antall raketter og artilleri, og Israel har kampfly. Den som slår til først, vil kunne ødelegge så mye at det begrenser motpartens mulighet til å slå tilbake.

Den syriske regjeringen ventes å falle i en ikke altfor fjern framtid. Da vil Hizbollah bli stående med bare Iran som støttespiller, og kan vanskelig si nei til et krav fra Iran om å starte krig mot Israel. Dette kan være for å vende oppmerksomheten bort fra iranske atomvåpen, eller som et svar dersom Israel og/eller USA angriper iranske atominstallasjoner.

 

Raketter

Lederen for Hizbollah heter Hassan Nasrallah. Ifølge en ikke navngitt person som journalist Ron Ben-Yishai i Yedioth Aharonoth fester lit til, har Nasrallah lært seg hebraisk for å forstå det israelske samfunnet så godt som mulig. Han har funnet ut at israelerne ikke bryr seg så veldig mye om raketter som treffer utenfor Tel Aviv-området eller treffer viktig infrastruktur. Det vil virke sterkt i Israel hvis Hizbollah klarer å skyte ned fly eller senke skip.

Krigen vil fra Hizbollahs side starte med at man skyter så mange raketter som mulig så raskt som mulig mot sårbare mål, før Israel får svart for sterkt. Blant de aktuelle målene er flyplasser, lagringssteder for våpen, ammunisjon m.m. for reservestyrkene, veier som fører til fronten, samlingssteder for reservesoldater. Hizbollah har nå en god del raketter som er mye mer nøyaktige enn noe Israel har vært utsatt for tidligere.

Israels rakettforsvar, med Iron Dome (Jernkuppelen) og andre systemet, kan ikke i tilstrekkelig grad beskytte hele landet mot Hizbollahs 65.000 raketter. Det Israel må gjøre, er derfor å slå til så raskt som mulig mot så mange rakettutskytningsramper for mulig for å få stanset rakettangrepene mest mulig. Hizbollah regner med at det vil gå noen timer, kanskje mer, før Israels flyvåpen kan operere fritt over Libanon (pga. moderne luftforsvarsraketter). Hvor mye og raskt Israel kan nøytralisere Hizbollahs luftvern, er kanskje ett av de store spørsmålene, og hvor effektivt flyvåpenet vil kunne operere med rakettregn mot flyplassene i Israel.

 

Landkrig

Nasrallah har funnet ut at i motsetning til de fleste land, reagerer israelerne sterkere når soldater blir drept og såret enn når sivile blir drept og såret. Det skyldes kanskje at svært mange i den israelske eliten selv har sønner, brødre, ektemenn, barnebarn og fedre som soldater, eller er soldater selv.

Hvis og når israelske tropper invaderer Libanon, vil de derfor bli møtt med taktikk og våpen som skal være egnet til å skape størst mulig tap blant de israelske soldatene. Tusener av avanserte panservern-raketter, bomber og bombekastere er utplassert i landsbyene, som tidligere nevnt. Håpet er å drepe hundrevis av israelske soldater. Det vil gi Nasrallah – i hans og hans tilhengeres øyne – en moralsk og fysisk seier uten sidestykke. Det samme gjelder om de klarer å skyte ned en del fly og senke noen skip.

Israelske soldater trener på å erobre områder som blir forsvart på de måtene Hizbollah legger opp til. De israelske Merkava-tanksene har Windbreaker, som kan stanse panservernraketter før de når fram.

 

Raid inn i Israel

Spesialstyrker i Hizbollah forbereder raid inn i Israel. Man vil ta kontroll over veier nær og langs grensen. Disse aksjonene er ment å forsinke Israels reaksjoner for å stanse rakettregnet, slik at det kan vare lenger. – En del av disse spesialstyrkene er sendt til Syria og slåss nå sammen med Assads styrker. Dermed får de en uvurderlig kamperfaring.

 

Israels svar

Israel følger naturligvis med på alt Hizbollah gjør og planlegger mottiltak. Israel har blant annet mobile systemer for å samle inn og systematisere etterretning mens krigen pågår.

Med den typen krig Hizbollah legger opp til, med meget sterk blanding av sivile og militære områder, kan israelerne ta mindre hensyn til sivile enn de har gjort tidligere. Det kan derfor bli ganske store tap i Libanon. Israel holder den libanesiske regjeringen ansvarlig for det som skjer i Libanon.

Det er to måter å stanse rakettene på: Den ene er å ødelegge alle utskytningsrampene. Det er antakelig bare delvis mulig. Den andre er å gjennomføre så store ødeleggelser i Libanon generelt at prisen for å angripe Israel blir for høy. Israel blir nødt til å gjøre det som er nødvendig. Ikke noe land kan leve med et slikt rakettregn som Hizbollah legger opp til. Det er langt mer enn noe Hamas i Gaza har kunnet stille opp.

 

Konklusjon

Yishai siterer en ikke navngitt israeler som tydeligvis vet hva han snakker om. Han sier at de rakettene som rammer Israel hvis det blir krig, vil ha en sterkt ødeleggende virkning i Israel. Det vil bli drepte og sårede israelere, og mye vil gå galt for Israel. Men krigen vil ende med at Hizbollah er helt nøytralisert, og ikke vil våge å starte på nytt på mange år.

Kilde: En analyse på to artikler av Ron Ben-Yishai på Ynetnews (Yedioth Aharonoth) den 10. februar og 11. februar.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart