Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinernes mur kom lenge før den israelske sikkerhetsbarrieren

Ted Koppel gjenforteller hvordan palestinerne krevde en mur i tv-studio i 1988.
Ted Koppel gjenforteller hvordan palestinerne krevde en mur i tv-studio i 1988.
Da palestinerne Saeb Erekat, Hanan Ashrawi og Haidar Abdel-Shafi skulle møte til tv-debatt i 1988, krevde de at en mur skilte dem fra israelske politikere på scenen. Erekat og Ashrawi har senere blitt kjent for å fordømme barrieren som Israel har bygd for å stanse palestinske selvmordsterrorister.

MIFF har publisert på YouTube-kanalen «medisraelforfred» et interessant videoopptak som mangeårig MIFF-medlem Geir Knutsen gjorde fra israelsk TV i mai 1988. TV-programmet Mabat Sheni presenterte den gang deler av et større program som ABC News sendte i april 1988, Nightline in the Holy Land. Det meste av talen i innslaget er derfor på engelsk, avbrutt av noen korte kommentarer på hebraisk av Mabat Shenis studiovert.

Se klippet her:

Fra 21.20 ut i klippet kan man se Ted Koppel, programlederen til ABC News, fortelle at de palestinske representantene krevde at et skille ble satt opp mellom dem og israelerne som skulle delta i en debatt.

– Hvorfor trenger dere et skille, spurte Eliahu Ben-Elissar, daværende Knesset-representant for Likud.

– I dette landet må arabere og jøder leve i sammen. Vi trenger ikke dette gjerdet, fortsatte han.

Koppel forteller om palestinernes krav

Flere år senere fortalte Ted Koppel hvordan det gikk til å få tv-debatten avviklet i 1988. Det var svært vanskelig å få palestinere til å stille opp, fortalte han, fordi de fryktet PLO og Yasser Arafat. «De palestinske gjestene var mye mindre redd for israelerne, enn for hverandre,» sa Koppel.

Den amerikanske journalisten fortalte at palestinerne først krevde at deltakerne i debatten skulle sitte i hver sin bås, slik at de helt unngikk å se israelerne. Da dette ble avvist, krevde palestinerne at det ble lagt ut piggtråd-sperring mellom partene. Da dette ble avvist, kom kravet om en «vegg». Palestinerne insisterte på å ha «et symbolsk skille».

Ifølge Koppel skal det ha vært første gang en gruppe palestinere satt på en scene i Jerusalem sammen med israelske jøder for å delta i en tv-debatt.

Se klippet her:

Palestinerne om den israelske barrieren

Siden har israelerne fått betydelig mer behov for et gjerde enn det de palestinske gjestene til Ted Koppel hadde i 1988. Her er statistikken for angrep mot Israel i de første tusen døgn av den andre intifadaen fra høsten 2000. Det var hundrevis av selvmordsangrep og tusenvis av skyteangrep som fikk israelerne til å bygge barrieren (som fremdeles er under sakte utbygging på Vestbredden).

Hvem var palestinerne som krevde en mur i 1988 og hva har de siden sagt om den israelske barrieren?

Saeb Erekat har vært en av toppene i PLO og de palestinske selvstyremyndighetene gjennom mange år, ikke minst som sjefsforhandler for PA. Erekat, som selv krevde separasjonsmur i tv-studio i 1988, har gjentatte ganger fordømt Israels sikkerhetsbarriere på Vestbredden. Han mener «muren» handler om å «innestenge så mange som mulig». På 1980-tallet ville han altså selv bli innstengt i en bås, for å unngå å se israelerne.

Hanan Ashrawi har vært medlem av palestinernes parlament i en årrekke. I 1988 krevde hun separasjonsvegg i tv-studio, i dag fordømmer hun Israels sikkerhetsbarriere som en «horribel apartheid mur av separasjon og anneksjon». Det er uklart hva hun i dag ville tenkt om piggtrådsperringer i et tv-studio.

Haidar Abdel-Shafi var 83 år gammel da Israel begynte byggingen av sikkerhetsbarrieren i 2002, og stod nok neppe i front i kampen mot denne. Abdel-Shafi døde i 2007.

Olmert forsvarte IDF

Fra 36.50 i klippet fra ABC Nightline er det også et interessant avsnitt hvor en arabisk mann utfordrer Ehud Olmert, som siden skulle bli israelsk statsminister, om episoder som araberen så på eksempler av israelsk terror.

– Jeg er stolt av israelske selvforsvarshandlinger, svarte Olmert.

Ellers gir programmet en del innsikt i Israels sikkerhetsutfordringer generelt og utfordringene under den første intifadaen spesielt. Hele programmet er et interessant tilbakeblikk på hvordan situasjonen var i 1988.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart