El Ghriba-synagogen på Djerba. (Foto: Wikimedia Commons)
El Ghriba-synagogen på Djerba. (Foto: Wikimedia Commons)

Israelske pilegrimer til Tunisia

På den tunisiske øya Djerba har det vært en jødisk synagoge de siste 2500 år. Den siste tiden har det blitt lettere for israelske statsborgere å besøke stedet.

I 587 f. Kr. inntok babylonerne under kong Nebukadnesar Jerusalem. Mange av innbyggerne ble bortført, og templet ble ødelagt. Året etter. 586 f. Kr., ble en synagoge bygget på øya Djerba i det som nå er Tunisia. Synagogen står fremdeles, og er den eldste i Afrika, selv om det har vært ombygginger siden. På den øya hadde da jøder allerede bodd i noen tiår.

En av jødene som kom til Djerba, hadde med seg en stein fra det første templet, det som altså da var ødelagt. Det er en av de tingene som har gjort denne synagogen til et pilegrimsmål for jøder gjennom historien. På det meste kom det opp til 2.000 besøkende per dag. Barn og kvinner går ned i ei grotte hvor steinen er bevart med egg hvor ønsker er skrevet på.

I dag er øya et turistmål, særlig for hundretusener av franske og tyske turister. Øya har palmer, olivenlunder, sandstrender og en rik historie.

Men det kommer ikke lenger mange jødiske turister. Og det er ikke mange jøder som nå bor i Tunisia. På 1940-tallet var det over 100.000, nå er det noe slikt som 1.500. De fleste dro etter seksdagerskrigen i 1967, da jødene i Tunisia ble «straffet» fordi Israel vant krigen mot Egypt, Syria og Jordan.

I 2000 kom det 7.000 pilegrimer til synagogen. I 2002 var det et terrorangrep (se vår artikkel fra den gangen) hvor 21 mennesker – flest tyske turister – ble drept. Det førte til reduksjon i antallet pilegrimer.

I 2011 ble pilegrimsreisene til synagogen i Djerba stanset. «Den arabiske våren» var kommet til Tunisia.

Men i år, 2014, er pilegrimsreisene tatt opp igjen til en viss grad, melder nyhetsbyrået AP. 2.000 mennesker, av dem 1.000 fra andre land, tok del i en tre dagers pilegrimsreise. Det som er nytt og kanskje håpefullt, er at pilegrimene fra Israel for første gang fikk bruke sitt israelske pass til å komme inn i Tunisia. Tidligere måtte de bruke et spesielt dokument utstedt av den tunisiske regjeringen.

Men bruken av israelske pass er omdiskutert i Tunisia, så det spørs om det varer.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart