Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israelske pilegrimer til Tunisia

El Ghriba-synagogen på Djerba. (Foto: Wikimedia Commons)
El Ghriba-synagogen på Djerba. (Foto: Wikimedia Commons)
På den tunisiske øya Djerba har det vært en jødisk synagoge de siste 2500 år. Den siste tiden har det blitt lettere for israelske statsborgere å besøke stedet.

I 587 f. Kr. inntok babylonerne under kong Nebukadnesar Jerusalem. Mange av innbyggerne ble bortført, og templet ble ødelagt. Året etter. 586 f. Kr., ble en synagoge bygget på øya Djerba i det som nå er Tunisia. Synagogen står fremdeles, og er den eldste i Afrika, selv om det har vært ombygginger siden. På den øya hadde da jøder allerede bodd i noen tiår.

En av jødene som kom til Djerba, hadde med seg en stein fra det første templet, det som altså da var ødelagt. Det er en av de tingene som har gjort denne synagogen til et pilegrimsmål for jøder gjennom historien. På det meste kom det opp til 2.000 besøkende per dag. Barn og kvinner går ned i ei grotte hvor steinen er bevart med egg hvor ønsker er skrevet på.

I dag er øya et turistmål, særlig for hundretusener av franske og tyske turister. Øya har palmer, olivenlunder, sandstrender og en rik historie.

Men det kommer ikke lenger mange jødiske turister. Og det er ikke mange jøder som nå bor i Tunisia. På 1940-tallet var det over 100.000, nå er det noe slikt som 1.500. De fleste dro etter seksdagerskrigen i 1967, da jødene i Tunisia ble «straffet» fordi Israel vant krigen mot Egypt, Syria og Jordan.

I 2000 kom det 7.000 pilegrimer til synagogen. I 2002 var det et terrorangrep (se vår artikkel fra den gangen) hvor 21 mennesker – flest tyske turister – ble drept. Det førte til reduksjon i antallet pilegrimer.

I 2011 ble pilegrimsreisene til synagogen i Djerba stanset. «Den arabiske våren» var kommet til Tunisia.

Men i år, 2014, er pilegrimsreisene tatt opp igjen til en viss grad, melder nyhetsbyrået AP. 2.000 mennesker, av dem 1.000 fra andre land, tok del i en tre dagers pilegrimsreise. Det som er nytt og kanskje håpefullt, er at pilegrimene fra Israel for første gang fikk bruke sitt israelske pass til å komme inn i Tunisia. Tidligere måtte de bruke et spesielt dokument utstedt av den tunisiske regjeringen.

Men bruken av israelske pass er omdiskutert i Tunisia, så det spørs om det varer.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart