Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Unison fordømmelse, ulike syn på reaksjoner

Israels nasjonalforsamling Knesset. (Foto: Wikimedia Commons)
Israels nasjonalforsamling Knesset. (Foto: Wikimedia Commons)
Israels regjering drøftet mandag kveld hva slags reaksjon drapene på tre israelske tenåringsgutter skal bli møtt med. Både i regjeringen og i Knesset møtes ugjerningen med unison fordømmelse, men noe ulike syn på hvordan nasjonen nå bør reagere.

De tre israelske tenåringsguttene som forsvant 12. juni ble funnet drept mandag ettermiddag. Israel mener Hamas står bak ugjerningen, og har utpekt to hovedmistenkte i saken.

Mandag kveld samlet statsminister Benjamin Netanyahu regjeringen til ekstraordinært møte for å drøfte Israels reaksjon på drapene. Møtet nådde ingen konklusjon, og regjeringen skal møtes igjen tirsdag kveld, etter de drepte guttenes begravelse.

Times of Israel forteller at regjeringsmedlemmene spriker i sine oppfatninger om hva som vil være en passende respons.

 

Uenige om Gaza og bosetningene

Økonomi- og handelsminister Naftali Bennett fra det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi tok til orde for at Israel bør starte en storstilt operasjon mot Hamas i Gaza, fryse midler tilhørende Hamas i banker på Vestbredden, trappe opp israelsk byggeaktivitet i bosetningene på Vestbredden, og innføre dødsstraff for terrorister ved militær domstol.

Forsvarsminister Moshe Ya’alon foreslo også å øke byggeaktiviteten i bosetningsblokkene.

Justisminister Tzipi Livni fra Hatnua og finansminister Yair Lapid fra Yesh Atid var sterkt imot forslagene. De mente byggeaktivitet som respons bare ville bidra til å delegitimere byggingen i bosetningene.

Lapid argumenterte mot å gå til en større aksjon mot Hamas, og spurte om Israel virkelig vil ha en krig mot Gaza akkurat nå. Bennett svarte at en ny krig mot Gaza på sikt er uunngåelig, og at det ville være å foretrekke at Israel får være den som tar initiativet til å starte den.

Livni mente heller ikke at man burde gå drastisk til verks mot Hamas, og sa at ”vi kan ikke starte en krig for hver eneste terrorhandling.”

 

Lieberman vil ha storaksjon

Utenriksminister Avigdor Lieberman tok tirsdag til orde for en militæraksjon mot Gaza på linje med Gaza-krigen i 2002. Han sier at Israel bør innse sammenhengen mellom drapene på de tre tenåringene og økningen i rakettangrepene, som forsøk fra Hamas på å få kontroll over de palestinske selvstyremyndighetene og Vestbredden, etter opprettelsen av den palestinske samlingsregjeringen.

– Vi må ikke begrave hodene våre i sanden, sier han.

Lieberman sier at Hamas var og er en terrororganisasjon, og de morderiske handlingene er blant organisasjonens kjerneaktiviteter. Derfor mener han det er behov for å stanse Hamas’ kapasitet, infrastruktur og kontroll over Gaza, slik det ble gjort i 2002.

Den gangen startet militæroperasjonen etter massakren i Park Hotell i Netanya.

Lieberman har også den senere tiden snakket om at det kan bli nødvendig for Israel å gjenoppta kontrollen over Gaza for å stanse Hamas, skriver Jerusalem Post.

 

Ekstraordinært i Knesset

Planen for det ordinære møtet i nasjonalforsamlingen Knesset mandag kveld ble lagt til side av ordfører Yuli Edelstein, og tenåringsdrapene ble satt på agendaen i stedet, skriver Jerusalem Post. Samtlige partiers representanter fordømte drapene på det sterkeste, og gikk inn for sterke reaksjoner mot gjerningsmennene. Men som i regjeringen er synet ulikt også der på hvordan IDF bør reagere mot Hamas.

– Israel må kjempe en kompromissløs kamp mot terrorisme generelt og mot Hamas spesielt. Tiden er inne for at palestinerne må forstå at Hamas fører dem utfor stupet, og ta avstand fra denne terrororganisasjonen, sa Edelstein.

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet sa at ”å kidnappe og drepe uskyldige tenåringer i nattens mørke er en utilgivelig forbrytelse. Det finnes ingen forklaring eller rettferdiggjøring av dette, og jeg er sikker på at sikkerhetsstyrkenes lange arm vil finne morderne. Vi har opplevd smertefulle terrorangrep i fortiden, og vi overvant dem, slik vi også vil overvinne denne gangen. Slik er livet i dette landet.”

Transportminister Yisrael Katz fra koalisjonen Likud Beytenu sa at Israel må ”bruke all sin styrke for å ødelegge Hamas’ infrastruktur i Gaza og Judea og Samaria. Vi må lære Hamas en lekse de aldri vil glemme.”

Lederen for det sosialistiske venstrepartiet Meretz, Zehava Gal- On, uttrykte kondolanser til familiene men tok til orde for tilbakeholdenhet i reaksjonene.

– Kidnapping og drap på tenåringer er en krigsforbrytelse som må straffes så strengt som loven tillater. Samtidig må vi i slike stunder skille mellom dem som er ansvarlige for den kriminelle handlingen, og de som har tatt avstand fra den, som PA-president Mahmoud Abbas. Vi må ta diplomatiske skritt som vil styrke de moderate, sa hun.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart