Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Terrorbevegelsen Hamas graver ikke i bakken for å gi tilfluktsrom for sin befolkning, men for å ha et bedre utgangspunkt til å angripe Israel. (Grafikk: The Israel Project)
Terrorbevegelsen Hamas graver ikke i bakken for å gi tilfluktsrom for sin befolkning, men for å ha et bedre utgangspunkt til å angripe Israel. (Grafikk: The Israel Project)

Hvorfor har ikke Gaza bomberom?

Hamas-regimet har gravd store bunkersanlegg, men lar ikke sin egen sivilbefolkning få bruke dem. Å beskytte sivile palestinere er ikke i handlingsplanen til Hamas, påpeker Jonathan S. Tobin.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

  • 12. juli hadde Jonathan S. Tobin en artikkel i Commentary Magazine. Vi gjengir her en forkortet og fri oversettelse av Siv Sandvik.

Det er ikke rettferdig at israelerne er beskyttet av tilfluktsrom, mens palestinerne i Gaza ikke har noen, sier de som forsvarer Hamas i den pågående konflikten. Dette er en av forklaringene på at antall drepte på Gaza-stripen er mye høyere enn i Israel. Dessverre er det ingen som spør: Hvorfor finnes det ikke bomberom i Gaza?

Israels rakettforsvarssystem har overrasket Hamas i den pågående konflikten. Den islamistiske terrorgruppen har avfyrt hundrevis av raketter, men det har vært veldig få muligheter til å feire drepte israelere. De flest av rakettene er blitt tilintetgjort før de har nådd sine mål i Israel.
Israel har gått eksepsjonelt  langt for å unngå å drepe sivile palestinere i sine militære aksjoner mot rakettutskytningsrampene, kommandosentrene til Hamas og ammunisjonlager. Disse er plassert i tettbefolkede nabolag og spesielt i eller rundt skoler, moskeer og klinikker. Noen sivile har omkommet under disse angrepene. Med tanke på at israelerne har angrepet nesten tusen Hamas-mål den siste uken [artikkelen ble publisert 12. juli], er dødsfallene svært minimale og det kunne vært færre om palestinerne hadde søkt tilflukt under kampene.
Det er nettopp dette Hamas-tilhengerne og deres forsvarere bruker som følelsesmessig utpressing; at Gaza er for fattige til å bygge tilfluktsrom eller andre trygge rom for sine sivile. Det skaper sympati å beskrive palestinerne som hjelpeløse offer.

Disse påstandene er helt uriktig. Gazas tyranner har masse penger og materiell til å bygge tilfluktsrom. Og de har bygget mange av dem, problemet er bare at de avstengt for folket i Gaza.

Det er velkjent at Gaza er gjennomhullet av tunneler fra nord til sør. Det er ikke bare smuglertunnelen mot grensen til Egypt i sør. Over hele Gaza-stripen er det et velutbygd tunnelnettverk. Om lederskapet i Hamas hadde ønsket, kunne de gjort dette til bomberom.

Men å redusere antallet drepte palestinere hører ikke med i Hamas sin handlingsplan. Tvert imot, de ønsker så mange ofre som mulig på palestinsk side for å berike seg på verdenssamfunnets sympati. De vil gjemme seg bak en hjelpeløs befolking og bruke dem som menneskelig skjold.

Hva har Hamas gjort for å forbedre levestandarden på Gaza-stripen etter Israels fullstendige tilbaketrekning i 2005? Hva om Hamas, i stedet for å importere raketter og andre våpen fra Iran, hadde prøvd å gjøre sitt lille fyrstedømme til en oase av fri konkurranse i stedet for en islamistisk tyranni bygget på hat? I stedet må befolkningen leve på veldedighet.

Hamas har blåst pust i vinden med sin kyniske beslutning om å starte en krig mot Israel, og folket i Gaza høster storm.

Gaza har ikke bomberom. Til gjengjeld har landstripen en terroristbevegelse som bruker sivile som menneskelige skjold. Ved å tolerere en slik regjering, og ved å heie når deres islamistiske herskere provoserer israelske motangrep ved å skyte raketter mot israelske sivile, kan ikke folket i Gaza skylde på den jødiske staten eller verdensssamfunnet for sin skjebne. Mangelen på bomberom på Gaza-stripen kan aldri bli et argument mot at Israel får forsvare sine innbyggere.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart