Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas kan ha vært skyld i skolebombingen

En av UNRWAs skoler i Gaza, som nå brukes som tilfluktssted for flyktninger. (Illustrasjonsfoto: UNRWA)
En av UNRWAs skoler i Gaza, som nå brukes som tilfluktssted for flyktninger. (Illustrasjonsfoto: UNRWA)
Det israelske forsvaret vet ikke enda om bombingen av en FN-skole i Gaza i går skyldtes et fatalt uhell fra israelsk side, eller om det var ett av Hamas’ rakettangrep som gikk i feil retning. Men ifølge IDF var det ikke et villet israelsk angrep skolen ble utsatt for.

NTB og en rekke norske medier siterte i går opplysninger fra al-Jazeera og nyhetsbyrået AP om at flere sivile var drept ”da israelske stridsvogner skjøt mot en skole drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger”. Dette kunne man lese i blant annet VG, Dagbladet og Aftenposten. Kilden til opplysningen om at det var israelske stridsvogner som skjøt mot skolen, var terrororganisasjonen Hamas.

 

– Hvis noe har skjedd, er det ved en feil

Realiteten er at det israelske forsvaret ikke erkjenner å ha skutt mot skolen med hensikt. Nå etterforskes det om den tragiske hendelsen der om lag 15 mennesker ble drept var et resultat av en fatal feil fra israelsk side, eller om det var ett av Hamas’ mange rakettangrep som slo feil og rammet Gazas egen befolkning. Dette forteller Times of Israel.

Avisen skriver at 15 sivile ble drept, og så mange som 200 såret i bombingen av UNRWAs skole i Beit Hanoun torsdag.

Brigadegeneral Miki Edelstein uttalte til pressen etter hendelsen at han på det tidspunktet ikke hadde inngående kjennskap til detaljene i det som hadde skjedd, men at ”vi går ikke til aksjon mot fasilitetene til ideelle organisasjoner uten advarsel”.

– Hvis noe har skjedd, er det ved en feil, og ikke noe annet, slo han fast.

 

Raketter avfyrt i nærheten

Observasjoner tyder på at forklaringen på bomben som slo ned i FN-skolen godt kan vise seg å være en feilslått rakett fra Hamas eller en av de andre terrororganisasjonene i Gaza.

En offiser i etterretningstjenesten bekreftet samme dag at palestinere i området hadde avfyrt raketter ”svært nær skolen”.

– Israel kunne ha angrepet ti ganger flere Hamas-aktivister enn man har gjort til nå. Grunnen til at vi holder igjen, og kun angriper en av ti, er at de skjuler seg under eller svært nær sivile, sa kilden.

– Vi kan bekrefte at terrorraketter som ble avfyrt i det samme området landet i nærheten av FN-området, uttalte kaptein Eytan Buchman på vegne av IDF.

UNRWAs talsmann i Gaza, Chris Gunness kommenterte også rakettene i området. ”Det rapporteres om at raketter fra Hamas faller i Beit Hanoun i dag”, skrev han på Twitter.

 

Channel 2 bekrefter historien

Den israelske tv-kanalen Channel 2 bekreftet også i sin rapport at muligheten er åpen for begge forklaringer. Kanalen rapporterte at ni granater var blitt avfyrt av IDF i området der skolen befinner seg i Beit Hanoun, og at en av granatene kan ha gått i feil retning og truffet skolen. Ifølge rapporten ble IDF-troppene angrepet av Hamas, og en av Hamas’ raketter kan også ha skyld i eksplosjonen i skolen.

Ettertidens etterforskning vil formodentlig avdekke hva som var den virkelige årsaken til tragedien på FN-skolen i Beit Hanoun i går. Men det er altså ingenting som tyder på at det var et villet israelsk angrep de sivile ofrene ble utsatt for.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart