Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Folketomme byer i Sør-Israel

Veien utenfor kibbutzen Nahal Oz, som nå er så godt som folketom. (Illustrasjonsfoto: Sharon Mckellar / CC / Flickr.com)
Veien utenfor kibbutzen Nahal Oz, som nå er så godt som folketom. (Illustrasjonsfoto: Sharon Mckellar / CC / Flickr.com)
Tusener har forlatt sine hjem av frykt for terroren fra Gaza, og de lokale politiske lederne har liten tro på at våpenhvilen blir varig.

Mer enn 70 prosent av de 40.000 innbyggerne i de israelske byene i distriktene rundt Gaza har forlatt sine hjem i løpet av de syv ukene med kamphandlinger i sommer. Det skriver Times of Israel.

 

Flere hundre evakuerte mandag

Senest mandag forlot flere hundre mennesker hjemmene sine i nærheten av Gaza-grensen, noe som reflekterer en voksende frustrasjon over krigen mot Hamas og det kontinuerlige rakett- og granatregnet over byene deres. Flere lokalsamfunn kan nå beskrives som spøkelsesbyer. Gatene er folketomme, i de fleste husene er det total stillhet, og markene som pleier å være fulle av grønnsaker og blomster ligger brakke, med hull i bakken her og der fra rakett- og granateksplosjonene.

Hamas jublet mandag over nyheten om at så mange israelere har sett seg nødt til å evakuere hjemmene sine. Deres talsmann Mushir al-Masri sa at israelerne ikke vil få lov å vende tilbake før ”Hamas tillater det”.

Mandag begynte myndighetene å tilby assistanse til de av innbyggerne i områdene rundt Gaza som ønsket å forlate sine hjem samtidig som skoleåret startet. De evakuerte bor enten hos slekt og venner, eller de leier rom på herberger, eller de blir innlosjert hos fremmede som ønsker å hjelpe andre israelere.

 

– Vi vil bare ha ro

En av familiene som ikke har forlatt området mistet sin fire år gamle sønn fredag, da en granat eksploderte uten at alarmen gikk av i tilstrekkelig tid til at de rakk å komme seg i sikkerhet. Granaten traff hjemmet deres i Kibbutzen Nahal Oz.

– Lokalsamfunnet vårt befinner seg svært nær grensen, og vi får nesten ingen advarsel når angrepene er på vei, forteller en firebarns som flere uker tidligere forlot sitt hjem i den samme kibbutzen, for heller å bo i en annen kibbutz hvor man har 15 til 20 sekunder på seg til å komme i sikkerhet når alarmen går, noe han opplever som en forbedring.

Av de 400 innbyggerne i Nahal Oz er det nå bare noen ganske få arbeidere igjen, som tar ansvaret for å passe kuene og ivaretar sikkerheten.

– Vi vil bare ha ro. Vi ønsker ikke å være redde mens våre barn går til skolen, sier firebarnsfaren.

Da trusselen fra terrortunnelene for alvor kom til syne tidligere i sommer, begynte mange å forlate hjemmene sine.

 

Skeptiske til våpenhvilen

Selv etter at våpenhvilen startet tirsdag kveld, er det flere lokale politiske ledere som ikke vil anbefale sine innbyggere å vende tilbake til hjemmene enda. De er skeptiske til hvor lenge våpenhvileavtalen vil holde, skriver Jerusalem Post.

Lederen for Eshkol-regionen, Haim Yellin, sa til Army Radio onsdag at han har mistet tilliten til det israelske lederskapet, og at han anbefaler alle som har evakuert å vente i minst to dager til med hjemreisen, for å være sikker på at roen virkelig blir etablert.

– Vi får se hva som skjer de neste dagene. Jeg tror ikke våpenhvilen vil vare, sa lederen for Sdot Negev-regionen, Tamir Idan.

Han fortalte at innbyggerne fortsatt er redde for å vende hjem igjen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart