Einat Wilf holder to foredrag under Israel-konferansen 2015.
Einat Wilf holder to foredrag under Israel-konferansen 2015.

Jakten på en fredspartner

Einat Wilf vokste opp på den israelske venstresiden. Hun var overbevist: Den dagen palestinerne får sin egen stat, vil Israel endelig leve i fred.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Wilf er ikke lenger så sikker. I løpet av de siste to tiårene har hun sett hvordan palestinske ledere gang på gang har avvist flere muligheter til å få sin egen stat. Hun har sett hvordan selvmordsbombere fulgte i kjølvannet av Oslo-prosessen, og den andre intifadaen i kjølvannet av Camp David-forhandlingene i 2000. Hun har opplevd den giftige anti-israelske retorikken som bygger på et hat, ikke bare mot staten Israel, men også mot det jødiske folk.

Wilfs skepsis vokste også fram på bakgrunn av helt personlige erfaringer. I mange år var hun politiker i Arbeiderpartiet, fra 2010 også som Knesset-medlem. Dette ga henne sjanse til å møte mange unge palestinske ledere. De var «moderate» bare i den forstand at de hadde et realistisk syn på dagens virkelighet. De erkjente at Israel er en realitet og at staten er så sterk at den ikke kommer til å forsvinne med det første. Men ellers fikk hun høre: «Jødene er ikke et folk, det er bare en religionsgruppe og religioner har ikke rett til selvbestemmelse.» De såkalte moderate palestinerne anser forbindelsen mellom det jødiske folk og landet Israel som konstruert eller ikke-eksisterende.

Det demret mer og mer for Wilf at konflikten ikke bare dreier seg om bosetninger eller «okkupasjon», slik palestinske talsmenn har fått israelsk venstreside (og alt for mange i Norge) til å tro. I Israel finnes det en venstreside som mener palestinerne har rett til en egen stat. «Det finnes ikke noen tilsvarende palestinsk «venstreside» som anerkjenner retten til det jødiske folk til suverenitet i sitt gamle hjemland,» skriver Wilf. Også blant palestinernes venner i Norge er det ytterst vanskelig å finne noen som tydelig støtter det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjemland.

De mest moderate palestinere sier de ønsker seg «en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad som lever i fred side om side ved staten Israel». Wilf er ikke fornøyd med dette. De siste årene har hun vært på jakt etter palestinere som samtidig kan anerkjenne det jødiske folkets rett til en egen stat i deres hjemland. Denne jakten har så langt gitt svært magre resultater, selv om Wilf har sendt etterlysningen målrettet inn mot grupper av palestinere som er interessert i dialog med israelere.

Hittil er det bare én palestiner som har kommet Wilf i møte, professor Mohammed S. Dajani Daoudi ved Al-Quds universitetet. Med bare to mindre korrigeringer, har den palestinske professoren akseptert forslaget som det tidligere israelske Knesset-medlemmet mener må ligge som grunnlag for etableringen av to stater:

«Det jødiske og palestinske folk rundt omkring i verden har begge røtter i landet Israel/ Palestina og har derfor en lik og legitim rett til å bosette seg og leve hvor som helst i landet Israel/ Palestina. Men siden begge folk har et ønske om en suveren stat som reflekterer deres unike kultur og historie, tror vi at ved å dele landet mellom en jødisk stat, Israel, og en arabisk stat, Palestina, vil det la begge folk nyte verdighet og suverenitet i deres eget nasjonale hjemland. Verken Israel eller Palestina skal være eksklusivt for det jødiske eller palestinske folk, og de skal huse minoriteter av det andre folket.»

Det hører med til historien at professor Dajani ble trakassert av sine egne kollegaer etter at han tok med palestinske studenter til Auschwitz i mars 2014. Professoren er dessverre en enslig svale, og det gjør ingen sommer.

12.-14. juni kan du høre Einat Wilf tale på Med Israel for freds landsmøte i Tønsberg. Tema for de to foredragene blir: Hvordan en venstreorientert israeler fikk problemer med å finne en palestinsk fredspartner, og Den nye uordenen i Midtøsten. MIFFs landsmøter er en god blanding av faglig påfyll, generalforsamling og sosialt samvær for Israel-venner over hele landet. Det er noe du ikke vil gå glipp av.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart