Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stående applaus fra 16.000 Israel-venner

Benjamin Netanyahu ble møtt med stående applaus hos 16.000 amerikanske Israel-venner på AIPAC-konferansen mandag. (Foto: Skjermdump fra Jewish Life Television / YouTube)
- I 2.000 år var mitt folk statsløse, forsvarsløse og stemmeløse. I dag har vi en stemme, og den stemmen vil jeg bruke i morgen i Kongressen, proklamerte Israels statsminister Benjamin Netanyahu da han mandag talte på USAs største samling for israelsvenner, AIPAC-konferansen.

Dagen før Netanyahu skulle holde den omdiskuterte talen sin til den amerikanske Kongressen om atomtrusselen fra Iran, talte han på den årlige store konferansen for Israel-venner på tvers av partigrenser. AIPAC (The American Israel Public Affairs Committee) samler dette året 16.000 mennesker på sin årlige konferanse i Washington D.C.

Netanyahu fikk stående applaus både da han entret scenen og da han tok opp at han skulle til Kongressen dagen etter. Han hadde to hovedbudskap til forsamlingen: En forsikring om at vennskapsrelasjonen mellom Israel og USA ikke er i fare til tross for øyeblikkets uenigheter om Iran, og en understreking av alvoret i trusselen Iran utgjør mot Israel og verdensfreden.

 

Hva formålet med Kongress-talen ikke er

– Aldri før har så mye blitt skrevet om en tale som enda ikke har blitt holdt, bemerket han.

– Formålet med talen til Kongressen er ikke å vise noen respektløshet for president Obama og hans administrasjon, jeg har stor respekt for begge. Jeg er dypt takknemlig for alt han har gjort for Israel – for sikkerhetssamarbeidet, etterretningssamarbeidet, støtten i FN, og ting jeg som statsminister ikke engang kan kommentere offentlig, sa Netanyahu.

– Formålet er heller ikke å gjøre Israel til en del av den amerikanske partidebatten. En av grunnene til at vi har en så sterk allianse, er at relasjonen med Israel finnes i begge partier, og slik må det forbli. Både demokratiske og republikanske presidenter har jobbet for å styrke Israel og alliansen mellom våre to land, fortsatte han.

 

– Min moralske plikt som statsminister

– Formålet med talen til Kongressen i morgen er å ta opp en potensiell avtale med Iran. Den kan true Israels overlevelse. Iran er den fremste statssponsoren av terror i verden i dag. Iran trener, utruster og sender ut terrorister på alle fem kontinenter. Iran når hele verden med sine tentakler av terror. Det er hva Iran gjør i dag, uten atomvåpen. Se for deg hva de vil kunne gjøre med atomvåpen. Det samme Iran lover å utslette Israel. Hvis de utvikler atomvåpen, vil de kunne oppnå det målet. Vi må ikke la det skje, sa statsministeren.

– Det er min moralske plikt som statsminister i Israel å tale om disse truslene så lenge vi har tid til å kunne unngå dem. I 2.000 år var mitt folk statsløse, forsvarsløse, stemmeløse. Vi var helt maktesløse overfor våre fiender som sverget å ødelegge oss. Vi led under forfølgelser og angrep. Vi kunne ikke snakke for oss selv eller forsvare oss selv. Aldri mer! Dagene da det jødiske folket står passive overfor kreftene som vil utrydde oss, er over! I dag, i den suverene staten Israel, forsvarer vi oss selv. Og vi allierer oss med andre, og først og fremst USA, for å sammen forsvare vår felles sivilisasjon mot felles trusler, sa Netanyahu.

– I dag er vi ikke lenger stille. I dag har vi en stemme. I morgen planlegger jeg å bruke den stemmen, som statsminister i den eneste jødiske staten. Jeg planlegger å snakke om et iransk regime som truer med å ødelegge Israel, som fortærer land etter land i Midtøsten, som eksporterer terror til hele verden, og som akkurat nå er i full gang med å utvikle kapasitet til å lage mange atomvåpen, sa han.

 

– Naturlig med uenigheter mellom allierte

Mens mange har spekulert i hvor hardt uenigheten om Iran-spørsmålet kan komme til å ramme relasjonen mellom Israel og USA, ser det ut som både Obama og Netanyahu på hver sin kant har vært opptatt av å avdramatisere uoverenstemmelsene. I går publiserte Det hvite hus en fempunktsliste som skulle vise at Obama har gitt sterk støtte til Israel. I AIPAC-talen forklarte Netanyhua på denne måten hvorfor han mener uoverenstemmelsene om Iran-forhandlingene har oppstått:

– Israel og USA er enige om at Iran ikke bør ha atomvåpen. Men vi er uenige om hva som er den beste måten å hindre Iran i å klare å få det. Uenigheter er bare naturlig mellom allierte av og til. Det er naturlig fordi det finnes viktige forskjeller mellom USA og Israel. Mens USA er et av de største land i verden, er Israel et av de minste. Mens USA befinner seg i et av de tryggeste nabolagene i verden, befinner Israel seg i det farligste. Mens USA er den sterkeste makten i verden, er Israel også sterkt, men likevel mye mer sårbart. Mens amerikanske ledere bekymrer seg over sitt lands sikkerhet, bekymrer israelske ledere seg over sitt lands overlevelse.

 

– Israel holder oppe verdiene vi har felles

Obama vil ikke møte Netanyahu under besøket, og er imot at han skal tale til Kongressen. Netanyahu mener det Obama-støttede atomavtaleforslaget verdensmaktene kan komme til å inngå med Iran, kan være livsfarlig, og han håper å sanke nok støtte for sitt syn blant de amerikanske folkevalgte til at USA ikke går inn for en farlig avtale som i realiteten ikke vil kunne hindre Iran i å bli en atommakt. Kongressen skal ta stilling til et atomavtaleforslag i løpet av mars. Han viste til at det har forekommet flere lignende uoverensstemmelser mellom Israel og USA i årenes løp.

– Til tross for dette har forholdet mellom Israel og USA vokst seg sterkere tiår for tiår. Vi deler de samme drømmene. Vi ber, håper og strekker oss mot en bedre verden sammen. Det som forener oss er mye sterkere enn det som splitter oss. Det er verdier som frihet, likhet, rettferdighet, toleranse og barmhjertighet. Mens vår region forvitrer inn i middelaldersk barbari, er Israel den som holder oppe verdiene vi har til felles, sa Netanyahu til AIPAC-deltakerne.

– Mens Assad slipper bomber på sitt eget folk, behandler israelske leger ofrene på israelske sykehus like på den andre siden av grensen på Golan-høydene. Mens kristne i Midtøsten halshugges og deres årtusengamle samfunn ødelegges, er Israels kristne samfunn det eneste i Midtøsten som vokser og blomstrer. Mens kvinner i regionen undertrykkes, holdes nede i slaveri og voldtas, er kvinner i Israel i tjeneste som høyesterettsdommere, direktører og jagerflypiloter. I et mørkt, vilt og desperat Midtøsten er Israel et fyrtårn av humanitet, lys og håp, fortsatte han.

Han avsluttet med en sterk understreking av båndet mellom Israel og USA.

– Israel og USA er mer enn venner, vi er som familie. Det kan være vanskelig når uoverensstemmelser oppstår i en familie, men vi må aldri glemme at det er det vi er – familie.

 

Her kan du se opptak av hele Netanyahus tale på AIPAC-konferansen:

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart