Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hizbollah viser fram tunneler ved Israel-grensen

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.
Hizbollahs væpnede styrker inviterte en alliert journalist til å se hvordan de forbereder seg på krig mot Israel. Journalisten fikk blant annet se et nettverk av underjordiske tunneler.

Det var et sjeldent innblikk i Hizbollahs krigsforberedelser på grensen til Israel som ble gitt journalisten fra avisen As-Safir, en libanesisk avis som samarbeider med Hizbollah. Journalisten fikk se Hizbollah-styrkenes festningsverker og tunnelnettverk. Han ble fortalt av representanter for styrkene at selv om de lenge har vært tungt involvert i borgerkrigen i Syria, så anser de fortsatt Israel-grensen som den mest sentrale frontlinjen i kampen sin. Reportasjen fra besøket hans hos de væpnede styrkene i Sør-Libanon ble publisert fredag i As-Safir. Den er referert av Ynetnews.com, Times of Israel og Ha’aretz.

Reportasjen er skrevet i rosende ordelag om Hizbollah, og beskriver organisasjonen som en sterk hær som er klar til å kjempe. Det fortelles at tallrike styrker er utplassert nær grensen mot Israel, og at de har bygget ut et stort nettverk av tunneler og bunkere, samt et omfattende overvåkningssystem av aktiviteten på israelsk side av grensen. Styrkene skal ha mangfoldige tusener av raketter stående klare.

 

Oppgradert tunnelnettverk

Journalisten nevner tunnelnettverket flere ganger i teksten. Ifølge reportasjen skal det ikke være snakk om slike angrepstunneler som Hamas benyttet til terrorangrep mot israelske samfunn under Gaza-krigen 2014, som gikk under grensen mot Israel. Befolkningen i nord har lenge fryktet slike tunneler. Det som skildres i As-Safir er i stedet et nettverk av underjordiske tunneler på libanesisk side av grensen, som først og fremst har til hensikt å skjule avfyringsramper for raketter. At Hizbollah brukte slike tunneler, ble oppdaget av Israel allerede under Libanon-krigen i 2006, men tunnelnettverket skal ha gått gjennom en omfattende oppgradering den senere tiden. Typen betong er byttet ut, ventilasjonssystemet er endret og metodene for våpenklargjøring og tilførsel av matforsyninger er forandret. Tunnelene har fått strømforsyning døgnet rundt gjennom egne underjordiske generatorer.

 

– Kan bli krig hvilken dag som helst

”Krigen er ikke her enda, men den kan komme hvilken dag som helst. Derfor fortsetter utbyggingen av nye festningsverker og tunneler døgnet rundt. I stedet for at titusener av raketter står klare til avfyring, er det nå hundretusener av raketter som står klare”, hevder reportasjeteksten.

Det beskrives også et 120 mm artillerivåpen som skal stå klart innrettet mot et konkret mål i Israel.

 

Mer enn 100.000 raketter

Opplysningene om store rakettlagre stemmer overens med det israelsk etterretning har sagt lenge. En israelsk etterretningskilde sa i forrige uke at Hizbollah-styrkene i Sør-Libanon har anslagsvis 100.000 kortdistanseraketter som vil kunne ramme Nord-Israel, noen tusen mellomdistanseraketter som vil kunne nå Tel Aviv og Sentral-Israel samt noen hundre langdistanseraketter som vil kunne nå hele Israel. Han advarte om at sivile vil være i stor fare dersom en krig skulle bryte ut.

Sannsynligheten for en krig mellom Israel og Hizbollah den nærmeste tiden regnes ikke som veldig stor, både fordi Hizbollah fortsatt bruker mye av sine krefter på å kjempe sammen med Assad-regimet i Syria, og fordi Den islamske staten utgjør en voksende trussel mot dem. Hizbollahs leder Hassan Nasrallah uttalte i dag at det snart kan komme en tid da han må innkalle til totalmobilisering av sine væpnede styrker for å bekjempe IS.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart