Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Egypt fortsetter streng Gaza-blokade

Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Det siste halve året har egyptiske myndigheter ødelagt 521 underjordiske tunneler fra Gaza. Grensen mellom Gaza og Egypt har kun vært åpnet fem dager til nå i 2015 for gjensidig trafikk.

Det egyptiske militærets talsmann Mohamed Samir sier til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at de har ødelagt inngangene til 521 tunneler i Nord-Sinai de siste seks månedene. De underjordiske tunnelene ble brukt til illegal trafikk mellom Egypt og Gaza. 63 av tunnelene hadde inngang så langt borte som en til 2,8 km fra grensen. Enkelte av tunnelene var utstyrte med jernbaneskinner og kontrollrom for betjening av trafikken. De egyptiske styrkene arbeider med en plan for å få slutt på hele tunnelnettverket til Gaza.

Kampen mot tunnelene er en del av Egypts militæroffensiv mot de væpnede terrorgruppene i Sinai, og et ledd i kampen mot smugleraktiviteten til Gaza. 13. mai uttalte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi at minst 80 prosent av tunnelene mellom Sinai og Gaza er ødelagt, ifølge Middle East Monitor. 188 væpnede mannskaper er arrestert underveis i sikkerhetsstyrkenes arbeid med å avsløre tunnelnettverket, og 150 terrorbaser er ødelagt. Han sa også at den brede buffersonen mot Gaza-grensen enkelte steder er utvidet til tre km.

 

Grensen holdes for det meste stengt

Mens den illegale grensetrafikken bekjempes på denne måten, forblir grensestasjonen Rafah i stor grad stengt. Dette er den eneste grenseovergangen mellom Egypt og Gaza. Tirsdag denne uken ble grensen åpnet fram til onsdag ettermiddag for at palestinere i Egypt skulle få reise hjem til Gaza. Det tillates kun trafikk den ene veien. Til sammen har grensestasjonen vært åpen for trafikk begge veier bare fem dager til nå i 2015, melder nyhetsbyrået AP ifølge Times of Israel. Tirsdagens åpning er den første gangen grensen er åpen siden mars.

Hamas-talsmann Abu Sabha oppfordrer Egypt til å åpne grensen permanent, og sier det står 15.000 mennesker klare til å dra fra Gaza, inkludert 3.000 sykehuspasienter.

Egyptiske myndigheter definerer Hamas som en terrororganisasjon. Hamas har utspring fra den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap, som er i konflikt med de nåværende myndighetene i Egypt.

Egypts grensepolitikk ved Gaza står i skarp kontrast til Israels praksis. De første fire månedene av dette året ble mer enn en million tonn varer innført til Gaza fra Israel helt legalt. Bare våpenrelaterte produkter er ilagt restriksjoner for import.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart