Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Alvorlig overtramp av NRK

Skjermdump fra NRK Kveldsnytt lørdag 3. oktober 2015.
Skjermdump fra NRK Kveldsnytt lørdag 3. oktober 2015.
NRK Kveldsnytt underslo at ofrene var jøder, og la ensidig ansvaret for økt uro på "jødisk festival".

Lørdag kveld gikk en palestinsk terrorist til angrep med kniv i nærheten av Løveporten i Jerusalems gamleby. To jødiske menn ble drept og en ung jødisk kvinne ble alvorlig skadet. Terroristen tok en pistol fra et av sine ofre og begynte å skyte vilt inn i en gruppe turister. Han skjøt også en to år gammel gutt i benet, en sønn av den ene drepte mannen og den skadde kvinnen. Skadet ble også en femte mann før grensepoliti-soldater i nærheten fikk skutt og drept angriperen.

Les MIFFs artikkel om terrorangrepet som ble publisert natt til søndag.

Hvordan klarte NRK Kveldsnytt å rapportere denne saken i sin sending kl. 23.05 lørdag 3. oktober? De viktigste detaljene om angrepet som fant sted omkring kl. 18.30 var alle kjent gjennom israelske og internasjonale medier i god tid før NRKs sending. Også det palestinske nyhetsbyrået Ma’an meldte at angriperen hadde begynt å skyte.

 

NRK Kveldsnytts vinkling.

Nyhetsoppleser Atle Bjurstrøm sa følgende i innledningen av Kveldsnytt:

«Spent stemning i Jerusalem. Byen har hatt flere voldsepisoder. I dag ble en voldelig palestiner skutt.»

Noen minutter ut i sendingen innledet Bjurstrøm saken slik:

«En palestinsk mann ble i kveld skutt av israelsk politi. Mannen hadde stukket fire personer med kniv, to av dem døde. Stemningen i Jerusalem er spent nå, etter flere voldsepisoder.»

Reporter Vegard Tjørhom fortsatte:

«Helsepersonell haster gjennom Jerusalems gamleby. Israelske soldater jager bort skuelystne palestinere. En palestinsk mann har knivstukket fire andre. To av de knivstukne er døde. Gjerningsmannen ble skutt av israelsk politi og døde han også. En jihad-gruppe har tatt på seg ansvaret.»

NRK tekstet deretter følgende uttalelse fra Moshe Edri, politisjef i Jerusalem:

«Angriperen er fra de palestinske områdene. Han tok seg inn hit, væpnet med kniv. Han gikk til angrep på folk som gikk til fots i gamlebyen.»

Tjørhom avsluttet innslaget slik:

«Kveldens angrep er bare det siste i en rekke voldelige hendelser. I går kom det til sammenstøt mellom palestinere og politi etter fredagsbønnen. Det er Tempelhøyden i Jerusalem, eller al-Haram al-Sharif på arabisk, som nok en gang er sentrum for konflikten. Stedet er hellig både for jøder og muslimer, og det er stadig konflikt om hvem som skal ha tilgang til området. En jødisk festival som pågår i nærheten, er årsaken til uroen den siste uken. Også på øverste politiske nivå er det for tiden spent mellom Israel og Palestina. Etter at palestinernes president talte til FN og sa at han skroter alle tidligere fredsavtaler mellom partene.»

 

Kommentar

Legg merke til NRKs grep:

At angriperen ble stanset er hovedsaken som løftes opp i innledningen.

Ofrene er jødiske israelere – det blir ikke nevnt med et ord. «En palestinsk mann har knivstukket fire andre.»

Angriperens skyting blir ikke nevnt.

Til slutt får ofrene skylden. «En jødisk festival som pågår i nærheten, er årsaken til uroen den siste uken.»

Den jødiske høytiden Sukkot ble innledet på kvelden mandag 27. september. Sukkot blir markert over alt der jøder bor, og er ikke årsaken til uro for andre enn dem som blir urolig av jøder.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma’an har de fleste palestinere under 50 år blitt nektet inngang til Tempelplassen siden 27. september. Det er fordi israelsk politi har fryktet lignende terrorangrep som dette.


Gi din støtte til MIFFs faktasjekker nå! 
Fyll ut ditt mobilnummer og ditt ønskede gavebeløp i skjemaet under og klikk OK. Du mottar deretter SMS til din mobil som du bekrefter med en JA-melding, og beløpet blir belastet din neste telefonregning. Du kan også gi gave via nettbank til konto 78770654539. Bruk nettbank og send inn ditt personnummer dersom du ønsker skattefradrag. Hjertelig takk for din støtte!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart