Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norsk familie var midt i terrordrama i Jerusalem

Familien Nærbøe i gamlebyen i Jerusalem omlag to timer før de ble vitne til terrorangrepet. Til høyre Pål Nærbøe (24). (Foto: Privat)
Familien Nærbøe i gamlebyen i Jerusalem omlag to timer før de ble vitne til terrorangrepet. Til høyre Pål Nærbøe (24). (Foto: Privat)
Familien Nærbøe havnet midt i terrordramaet i Gamlebyen i Jerusalem lørdag 3. oktober.

MIFF skrev om terrorangrepet i artikkelen «To drept og tre såret i knivterror i Jerusalem». Den 19 år gamle palestineren Muhannad Halabi angrep med kniv og drepte israelerne Aharon Banita (22) og Nehemia Lavi (41) i tillegg til å skade tre andre.

Den norske familien Nærbøe har vært på en 10-dagers ferietur til Israel der de har leid leilighet i Netanya. Mor har tidligere vært på kibbutz i Israel, men for de andre var dette deres første besøk. Under en mellomlanding i København på vei hjem mandag ettermiddag fortalte den eldste sønnen, Pål Nærbøe (24), til MIFF om den skremmende opplevelsen.

– Vi tok oss en dagstur til Dødehavet med leiebilen tidlig lørdag morgen (3. oktober) der vi badet og koste oss. Så kjørte vi inn til Jerusalem der vi først var innom Getsemanehagen før vi parkerte bilen ved Damaskus-porten, forteller han.

– Vi gikk inn i Gamlebyen rundt kl. 17:00. Etter å ha vært ved Vestmuren, Gravkirken og spist middag på en restaurant valgte min søster Mari og venninnen Elisabeth å skille lag fra oss andre fire for å gå for seg selv. Vi avtalte da å møtes en time senere ved den parkerte bilen.

Rundt klokken 19:00 hadde Pål, hans 15 år gamle bror og foreldrene rundt 7-8 minutter igjen å gå til Damaskus-porten. Butikkene holdt på med å stenge og det var ikke særlig mange mennesker i gatene.

– Vi hadde nettopp blitt forhindret i ca. ett minutt av en bil som sperret gaten da vi plutselig hørte høye skrik fra en kvinne (Adele Banita) litt lenger oppe i gaten foran oss. Få sekunder senere kom hun løpende og sjanglende mot oss. Vi kunne se at hun hadde mye blod på magen og beina. Den ene hånden var også blodig og virket å ha blitt kuttet ved håndleddet. Vi hadde nettopp passert seks-sju israelske politimenn som sto litt lengre ned i gaten. Hun falt sammen på gaten før politiet tok hånd om henne mens de ropte til oss at vi måtte løpe vekk, forteller han.

– Vi la på sprang ned gaten og plutselig hørte vi skudd bak oss. Ett av skuddene slo inn i noe som kanskje var et metallskilt foran oss slik at det slo opp gnister. Da hadde altså kulen passert oss. Omtrent på dette stedet sto en arabisk mann ved inngangen til en butikk. Han ropte at vi måtte komme inn og ta dekning sammen med ham. Vi løp inn og han lukket døren. I de neste ca. 15 minuttene hørte vi både skudd og høye «boom», noe som trolig var tåregassgranater, før det ble stille. Mannen åpnet døren noen ganger for å se hva som foregikk på utsiden, men fikk beskjed fra politiet om å ikke gå ut, sier Pål.

Familien måtte vente i ca. 3,5 timer før de kunne forlate butikken. Den arabiske mannen serverte te og var svært hyggelig og flink med å roe dem ned før han fulgte dem via en omvei rundt åstedet for angrepet og helt fram til bilen.

– Vi klarte heldigvis å få telefonkontakt med min søster og venninnen et par ganger i løpet av ventetiden i butikken. Vi avtalte å hente dem ved Mamilla-kvartalet, og da vi kom dit var det sperret av og fullt av politi, men etterhvert fikk vi kontakt og kunne forlate området sammen med dem, fortalte Pål til slutt.

Les også om knivdramaet hos Times of Israel i deres artikkel «I yelled for help and they spat at me.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart