Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva er galt med disse overskriftene?

Skjermdump av overskrifter i nettutgavene til VG og Dagbladet, tatt 8. oktober.
Hva gjør VG og Dagbladet feil her?

Dagbladet kaller dem ”infiltratører” og ”pistolmenn”, og skriver at de ”mistenkes for å være israelsk hemmelig politi”. De ”angriper”, kan vi lese.

VGs overskrift forteller at noen har ”kledd seg ut som palestinere” og at de ”skjøt mot demonstranter på Vestbredden”. I ingressen fortelles det at de er ”israelske spesialsoldater”.

Med slike spekulative overskrifter og ingresser gjøres forsvarerne til angripere, og en krevende undercover-operasjon der ingen ble drept til tross for at situasjonen var farlig, nedgraderes til en fortelling om at noen kledde seg ut for å skyte demonstranter.

Finnes det overhodet noen andre demokratiske rettsstater enn Israel som får lignende omtale når landets sikkerhetsstyrker stanser voldelige angrep med bruk av sivilkledd politi?

 

Forsvaret takker for heltemodig innsats

Hva var det egentlig som skjedde utenfor Ramallah i går, der to AFP-journalister sørget for å filme det israelske forsvarets arrestoperasjon? Ifølge det israelske forsvarets talsmann Peter Lerner deltok 300 steinkastende palestinere i angrep mot alle som våget å passere en av hovedveiene mot Jerusalem. De israelske styrkene lyktes i å oppløse folkemengden og arrestere tre steinkastere.

Lerner forklarer at en liten gruppe utvalgte menn fra en spesialstyrke ble sendt inn for å infiltrere folkemengden og skremme mengden til å begynne å spre seg, før soldater i ordinære uniformer rykket inn. Lerner skriver:

”Disse guttene er modige, vågale og setter seg selv i fare for vår skyld. Takk!”

Han har selv delt en video av undercover-soldatenes innsats.

En annen talsmann fra forsvaret, som Jerusalem Post har snakket med, anslår at antallet opprørere var om lag 350. Hun opplyser at folkemengden i tillegg til å kaste steiner, brannbomber og fyrverkeri, også rullet brennende bildekk mot israelske styrker. Skuddene som ble avfyrt, var mot noen av lederne for opptøyene.

 

Ropte på ny intifada

Times of Israel refererer nyhetsbyrået AFP, som mener det var 100 deltakere i opptøyene. Avisen skriver at opprørerne dro samlet fra Bir Zeit-universitetet i Ramallah og ropte slagord om en ny intifada. Undercover-soldatene var med opprørerne i mer enn en halv time uten å bli avslørt, flere titalls meter fra de israelske styrkene som stilte seg opp i nærheten av opptøyene.

De uniformerte soldat-troppene avfyrte sjokkgranater og gummikuler, og brukte tåregass, uten å få stanset opptøyene. I ett og samme øyeblikk trakk fire undercover-soldater fram skytevåpen og avfyrte skudd. Tre andre var ubevæpnet, og i videoen kan man se hvordan de tar tak i to skadde opprørere, slår dem og arresterer dem. Til sammen ble tre palestinere skadet, ifølge AFP. For en av dem er tilstanden kritisk. Han skal ha blitt truffet av et skudd i bakhodet.

 

Husk hva de utrettet!

Undercover-soldatenes grad av voldsbruk kan selvfølgelig diskuteres. Den diskusjonen vil sikkert bli tatt også internt i Israel. Men det går ikke an verken å føre en slik diskusjon saklig, eller å rapportere etterrettelig om saken, og samtidig se bort fra at spesialsoldatene satte livet på spill ved sin innsats, og at de lyktes med å stanse et tresifret antall farlige voldsmenn fra å fortsette sine forsøk på å skade og potensielt drepe forbipasserende israelske jøder. De norske nyhetsoppslagene i VG og Dagbladet nedtoner denne siden av saken til det uproporsjonale. Steinkasting har krevd liv før. Og selv om noen av voldsmennene ble skadet i konfrontasjonen, ble det utvist en slik grad av forsiktighet at ingen ble drept.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart