Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Dette er terroristene

Maskerte palestinere kaster stein i Jerusalem etter et terrorangrep 7. oktober 2015. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Maskerte palestinere kaster stein i Jerusalem etter et terrorangrep 7. oktober 2015. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
”Den gjennomsnittlige gjerningsmannen” bak høstens terrorangrep mot israelere var en 21 år gammel palestinsk mann fra Vestbredden. Han hadde ikke kriminelt rulleblad og opererte alene.

Det israelske forsvaret presenterte før helgen en oppsummering av hvem som har stått bak de mange terrorangrepene mot israelere denne høsten. Funnene er gjengitt av blant andre Ha’aretz. Fra 13. september til i dag er det blitt begått 94 knivangrep, 34 skyteangrep og 19 bilangrep rettet mot israelske sivile eller sikkerhetsstyrker. 22 personer er blitt drept og 252 skadet, 21 av dem alvorlig, ifølge israelske myndigheter.

 

Opererer alene, har oftest rent rulleblad

Det angriperne har til felles, er at de har operert alene, eller noen ganger i par. Kun ett angrep har vært beviselig planlagt og initiert av en organisasjon, nemlig dobbeltdrapet på ekteparet Henkin, som ble skutt langs en vei på Vestbredden 1. oktober av en Hamas-celle.

Bare i svært få tilfeller har angriperne hatt noen formell tilknytning til en av terrororganisasjonene. I enda færre tilfeller har de hatt sikkerhetsrelaterte forbrytelser på rullebladet fra før, opplyser talsmenn for det israelske forsvaret.

Statistikken som ble lagt fram inkluderer 123 angripere i perioden fra 1. oktober. Både angrep der ofre ble drept eller skadet, og angrepsforsøk som ble stanset, er tatt med i oversikten.

 

Flest unge ugifte menn, mange fra Hebron

Gjennomsnittsalderen for angriperne er 21 år. 51 av dem var yngre enn 20 år da de gikk til angrep. Noen var svært unge tenåringer.

15 av angriperne var kvinner og 108 menn.

110 var ugifte, åtte var gifte og hadde barn, og fire var gifte uten å ha barn. En av dem, en 72 år gammel kvinne som ifølge IDF begikk bilangrep, var enke.

90 av angriperne kom fra Vestbredden, 30 fra Øst-Jerusalem og tre var israelske arabere.

Av angriperne fra Vestbredden kom 28 fra Hebron, og 19 fra landsbyer i Hebron-området.

68 angripere kom fra byer, 48 fra landsbyer og 12 var bosatt i flyktningleirer.

 

Etterligner andre terrorister

I de fleste tilfellene mener sikkerhetsstyrkene at angrepene ikke har vært planlagt lenge. Noen av gjerningsmennene tok den endelige beslutningen om å gjennomføre et angrep bare en times tid før de gikk til aksjon, gjerne etter å ha fått høre en nyhet eller et rykte om en annen hendelse.

I mange tilfeller har angriperne vært motivert av at de har ønsket å etterligne andre terrorister fra sitt nærområde eller fra sin klan, eller av et ønske om å hevne venner eller slektninger som er blitt drept.

Et eksempel på en terrorist som er blitt løftet opp som forbilde for mange, er Muhannad Halabi, som knivdrepte to israelere i Gamlebyen i Jerusalem 3. oktober. Han har blant annet fått både en gate og et torg oppkalt etter seg av lokale palestinske myndigheter, forteller Ha’aretz. Miff.no har også tidligere skrevet om hyllesten av Halabi, og hvordan palestinske ledere stadig løfter fram terrorister som forbilder.

Etterretningstjenesten Shin Bet la fram en lignende rapport tidligere i desember, med omtrent de samme funnene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart