Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Predikant i moské i Gaza viser fram bombebelte og oppfordrer til selvmordsaksjoner mot israelere. (Foto: Skjermdump fra MEMRI / YouTube)
Predikant i moské i Gaza viser fram bombebelte og oppfordrer til selvmordsaksjoner mot israelere. (Foto: Skjermdump fra MEMRI / YouTube)

99,56 % av selvmordsangrep var muslimske ekstremister

Se hvilke to selvmordsterrorister i 2015 som ikke var inspirert av voldelig islamisme.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Institute for National Security Studies ved Tel Aviv University har publisert sin selvmordsangrepstatistikk for 2015. Det eneste gledelige i statistikken er kanskje nedgangen fra 592 selvmordsangrep i 2014 til 452 i 2015. Samtidig påpeker journalist Avi Issacharoff i Times of Israel at antallet selvmordsterrorangrep i 2013 var nede på 382.

Yoram Schweitzer, som er ansvarlig for rapporten, forklarer at de undersøker alle rapporter om selvmordsangrep nøye, og tar dem bare med i tallene dersom de kan bekreftes av ulike kilder. I statistikken inngår kun tilfeller hvor selvmordsterroristen har tatt med seg eksplosiver på kroppen eller i en mobil plattform [f. eks. kjøretøy] og går en sikker død i møte ved å gjennomføre sitt angrep. Ulike skyte- og knivangrep blir ikke regnet med.

Her er tallene i kortform:

4.370 mennesker ble drept i selvmordsangrep i 2015, sammenlignet med 4.400 i 2014. (De færre angrepene i 2015 har vært mer dødelige.)

735 selvmordsangripere deltok i angrepene i 2015, mot 937 i 2014.

I Midtøsten har nedgangen i selvmordsangrep vært størst, først og fremst på grunn av en dramatisk nedgang i slike angrep i Irak og Afghanistan. Det har vært en stor økning i antall selvmordsangrep i Afrika fra 2014 (32 angrep) til 2015 (122 angrep). 96 av angrepene fant sted i Nigeria.

Islamsk Stat stod bak 174 av de 452 selvmordsangrepene, anslår Schweitzer og hans kollegaer. IS har tatt på seg ansvaret for 75. 74 blir knyttet til IS i Irak og 25 til IS i Syria. Grupper som ønsker å være alliert med IS står bak minst 134 selvmordsangrep. Til sammenligning har Al-Nusra Fronten tatt på seg ansvaret for fire selvmordsangrep.

Ingen palestinske selvmordsangrep ble gjennomført i 2015. Det betyr ikke at det ikke var forsøk, men de ble stanset av palestinske og/ eller israelske sikkerhetsstyrker.

Issacharoff skriver: «Vi kan selvsagt ikke unngå å nevne det religiøse elementet som den viktigste faktoren som motiverer selvmordsterrorister i verden. Her er den mest dramatiske statistikken: 450 av 452 selvmordsterrorangrep i 2015 ble gjennomført av muslimske ekstremister. Ett av de to andre angrepene ble gjennomført av kurdisk undergrunnsstyrke. Det andre ble gjennomført av en kvinne som støttet en venstreorientert gruppe i Tyrkia.»

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart