Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Kerry: – Terrorister vil sannsynligvis tjene på Iran-avtalen

Skjermdump av John Kerry på CNBC torsdag 21. januar 2016.
Skjermdump av John Kerry på CNBC torsdag 21. januar 2016.
USAs utenriksminister John Kerry erkjenner at når sanksjonene mot Iran heves, vil deler av regimets nye disponible pengemasse sannsynligvis bli brukt til å finansiere terrorisme.

Nå som atomavtalen mellom Iran og seks verdensmakter har ført til at de internasjonale sanksjonene mot regimet er hevet, innrømmer Kerry at terrororganisasjoner sannsynligvis vil komme til å tjene på avtalen. Kerry var blant de sterkeste pådriverne for atomavtalen, som Israel gjennom hele forhandlingsprosessen har advart kraftig mot.

Under World Economic Forum i den sveitsiske byen Davos erkjente Kerry torsdag at det er sannsynlig at noen av de mange milliardene dollar som Iran nå vil få tilgang til gjennom internasjonale lån og investeringer, vil gå til grupper vi klassifiserer som terrorister. Det er lite USA eller andre kan gjøre for å forhindre dette, sier han. Uttalelsene kom under et intervju med den amerikanske nyhetskanalen CNBC. Klikk her for å se hele intervjuet.

Dette sa Kerry

CNBCs reportere snakket med John Kerry om hvordan Iran vil komme til å disponere de relativt store nye pengemassene landet nå får tilgang på. Kerry anslår at Iran vil få et lån fra USA på omtrent 480 millioner kroner til investeringer i blant annet infrastruktur. Reporterne spurte Kerry om han tror at noe av dette lånet vil komme til å falle i hendene på terrorister. Slik svarte Kerry:

– Jeg tror at noe av det vil ende opp i hendene på Irans revolusjonsgarde eller andre enheter, hvorav noen er klassifisert som terrorister. Til en viss grad er det slik at jeg ikke kan sitte her og si at hver eneste mulighet for det kan forhindres. Men jeg kan si at akkurat nå ser vi ikke at det på et tidlig tidspunkt utleveres midler til den slags innsats, på dette tidspunktet. Jeg er sikker på at det vil skje på et tidspunkt. Men det har aldri betydd noen forskjell for det som har skjedd.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah uttrykte allerede i april 2015 håp om at atomavtalen ville resultere i økt økonomisk støtte fra Iran til kampen mot Israel.

– Skulle ønske retorikken var annerledes

Han ble også konfrontert med at det iranske regimet har fortsatt sin knallharde hatretorikk mot USA også etter at atomavtalen ble inngått. Kerry svarte:

– Vi skulle selvfølgelig ønske at retorikken var annerledes. De sier til oss at de svarer på vår retorikk, og på retorikken fra resten av verden – ”hvis dere gjør slik, gjør vi slik…” Det jeg og president Obama forsøker å gjøre, er å forflytte oss fra slik konfrontasjon og prøve ut om vi kan utvikle samarbeid. For eksempel har vi nå Iran ved bordet i forhandlingene med Syria, og vi har en mulighet til å gjøre noe med situasjonen i Jemen.

Han understreket at hensikten med atomavtalen var begrenset til å fjerne trusselen om atomvåpen i Iran, og insisterte på at denne trusselen nå er ”borte”.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei truet senest i september med at Israel vil opphøre å eksistere innen 25 år. Landets forsvarsminister gjorde det på samme tid klart at de fortsatt oppfatter USA som ”Den store satan.

Fortsatt uenig med Netanyahu

Kerry forteller at han møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu samme dag.

– Vi ser selvfølgelig forskjellig på dette, og jeg respekterer fullt ut Israels oppfatning av trusselen mot Israel. Vi er uenige om håndteringen av trusselen, men ikke om at det er en trussel. Israel står overfor et land som er i opposisjon til Israels eksistens, og som var på vei mot atomvåpen i en urovekkende fart. Det hastet å ta tak i det. President Obama bestemte å først prøve å finne en diplomatisk løsning før det var tid for å vurdere bomber og krig. Vi fant en diplomatisk løsning. De to månedene Iran trengte for å ferdigstille en atombombe er nå utvidet til en produksjonsperiode på mer enn ett år. De har ikke materialene som trengs for å lage en atombombe. Israel er tryggere i dag. Nøkkelen nå er å sørge for at Israels sikkerhet fortsatt vil bli ivaretatt også i framtiden, sa Kerry.

Den største kritikken mot atomavtalen går ut på at den bare hindrer at Iran får atomvåpen den neste tiårsperioden. Etter at avtaleperioden er over, vil fortsatt så mye av Irans atomanlegg være intakte at regimet da i løpet av få år vil kunne oppnå atomvåpen likevel, har mange kritikere påpekt.

Les også:

– Atomavtalen er en stor seier for Iran

Iran forsøkte aktivt å utvikle atomvåpen helt fram til 2009

Iran skryter av store missil-lagre

16 grunner til at Iran-avtalen er en katastrofe

– Verden er blitt et farligere sted

Obama innrømmer fare for iranske atomvåpen

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart