Skjermdump fra Ringerikes Blad.
Skjermdump fra Ringerikes Blad.

Når propagandamateriell passerer som journalistikk

Kanskje kan det være fristende for aviser å ha en lettvint holdning til å trykke pressemeldinger om lokale arrangementer ukritisk. Men noen ganger bør alarmen ringe før innsendt stoff publiseres på redaksjonell plass – som på torsdag i Ringerikes Blad.

”Lørdag blir det markering til støtte for den sultestreikende journalisten Al-Qeiq”, forteller oppslaget som ble publisert torsdag 18. februar i nettutgaven av Ringerikes Blad.

Artikkelteksten ser ut til å ha gått ufiltrert fra arrangøren, som ifølge Palestinakomiteen er Den palestinsk-norske forening, og gjennom redaksjonen. Det er åpenbart en pressemeldingstekst, for en nesten identisk tekst er publisert på Palestinakomiteens nettsider.

 

Dette forteller avisen:

”Den 33 år gamle palestineren ble arrestert i november i fjor og bortført fra sitt hjem og sin familie.

Al-Qeiq ble fratatt friheten uten at det ble reist tiltale, og uten lov og dom. Han satt med håndjern og bind for øynene i et 20 timer langt og voldelig forhør, før han senere ble dømt til såkalt «administrativ forvaring».

Som en protest på behandlingen har han sultestreiket i snart 90 døgn, og er nå så syk at livet hans står i fare.

Støttemarkeringen er for denne journalisten og de 660 andre som også sitter i «administrativ forvaring» i Israel.”

 

Ringerikes Blad henviser ikke til arrangøren som kilde for påstandene. I stedet presenterer de stoffet som om det er avisens eget redaksjonelt bearbeidede materiale. Det innebærer at avisen går god for innholdet journalistisk. Det skulle de ikke ha gjort.

 

Dette forteller ikke avisen:

– At Al-Qeiq ble fengslet hadde ikke noe å gjøre med at han har arbeidet som journalist, slik oppslaget skaper et falskt inntrykk av. Ifølge den israelske etterretningstjenesten Shin Bet ble Al-Qeiq pågrepet og fengslet på grunn av mistanke om terroraktivitet for Hamas. Ordningen med administrativ forvaring er blant annet til for å hindre mulige terrorangrep.

– Det er riktig at den uforsvarlige sultestreiken han selv velger å gjennomføre, har gjort ham ”så syk at livet hans står i fare”. Men israelske myndigheter gjør det de kan for å ivareta ham ved at han er plassert på israelsk sykehus i Afula, der han overvåkes og behandles.

– Når demonstrasjonen mot Al-Qeiqs administrative forvaring holdes, er Al-Qeiq faktisk ikke lenger i administrativ forvaring. Fredag 5. februar ble det kjent at Israels Høyesterett hadde opphevet avgjørelsen om å holde ham i administrativ forvaring. Han er imidlertid pålagt av retten å forbli på sykehuset der han får behandling, noe sykehuset har fått ansvaret for.

 

Alt dette går fram av en rekke nyhetsoppslag i israelske aviser, som dette i Times of Israel. Det ville ikke tatt redaksjonen så veldig lang tid å sjekke saken.

Den palestinsk-norske forenings pressemeldingsforfattere lot seg ikke forstyrre av utfyllende fakta. Det gjorde heller ikke redaksjonen i Ringerikes Blad i dette tilfellet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart