Knesset-medlem og tidligere USA-ambassadør Michael Oren. (Foto: Uscpublicdiplomacy / Flickr.com / CC)
Knesset-medlem og tidligere USA-ambassadør Michael Oren. (Foto: Uscpublicdiplomacy / Flickr.com / CC)

Klar tale hjelper overfor europeere

Knesset-medlem Michael Oren finner noen europeiske ledere som forstår.

22. februar 2016 ble Michael Oren intervjuet på IBAs engelske dagsrevy. Oren sitter i Knesset, han er leder av utenrikskomiteen. Han har tidligere vært Israels ambassadør i USA. Det følgende er en fri gjengivelse av hva Oren sa i dette intervjuet.

Tidligere mente han at det er bortkastet tid for israelere å snakke med europeiske politikere. De hater Israel samme hva israelerne gjør. Men nå hadde han opplevd at når israelerne fører klar tale, kan de av og til nå gjennom.

EU-politikere er vant med å fortelle israelerne hva de mener om Israel og israelsk politikk. Men de er ikke vant med å høre hva israelerne mener om dem. Når de får høre det, kan det komme som et sjokk.

Han fortalte om et møte med blant andre EUs utenriksminister, den belgiske og den nederlandske utenriksministeren. Her er noe av det Oren sa til dem:

Det er ca. 200 konflikter om landområder i verden. Europeerne har valgt å merke produkter bare fra en av disse konfliktene, og da bare den ene sida i denne konflikten – nemlig jødene.

Europeerne støtter israelske NGOer som går inn for fjerne Israel. Han spurte belgierne hvordan de ville reagert dersom Israel støttet en organisasjon som går inn for å demontere Belgia, som støtter flamsk uavhengighet. Eller en som støtter full uavhengighet for baskerne i Spania.

Det er 70 år siden en tredel av verdens jøder ble drept i Europa [mens de allierte ikke forsøkte å begrense myrderiene]. Israelerne ser et Europa som er som før, negative til jødene.

En gruppe ministre fra et land – han ville ikke si hvilket – sa: «Vi venter mer av Israel enn av araberne. Israel er som et europeisk land.» Oren spurte. «Er du klar over hvor rasistisk denne uttalelsen er? Ikke mot Israel, men mot araberne. Araberne blir framstilt som en slags utilregnelige villmenn. Araberne må dømmes etter samme standard som israelerne.»

Dagen før intervjuet ble 140 mennesker drept i Damaskus av selvmordsbombere. Europeerne er mindre opptatt av dem enn av noen få palestinere som blir drept eller skadet mens de forsøker å kjøre på eller knivstikke israelere.

Europeerne bør tenke alvorlig over sine holdninger.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart