Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Feiladressert kritikk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Wikimedia Commons)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Wikimedia Commons)
Netanyahu reagerer sterkt på antydninger fra 11 amerikanske folkevalgte om at det israelske forsvaret bryter menneskerettighetene. – Brevet burde i stedet ha vært adressert til dem som oppildner barn til å bli med på grusomme terrorhandlinger, sier han.

Brevet, som vekker sterke reaksjoner i Israel, ble sendt av senator Patrick Leahy og ti kongressmedlemmer fra Demokratene til utenriksminister John Kerry tidligere denne uken. Brevskriverne hevder at ”det har vært et urovekkende antall rapporter om mulige grove brudd på menneskerettigheter av sikkerhetsstyrker i Israel og Egypt”, og at hendelsene ”kan ha involvert mottakere av amerikansk militær bistand”. De oppfordrer Kerry til ”å finne ut om disse rapportene er troverdige”. Brevet ble først omtalt av det amerikanske nettstedet Politico.com og kan leses i sin helhet her.

 

Vil ramme bistanden til IDF

Leahy har tidligere vært arkitekten bak en lov som forbyr at USA skal kunne gi bistand til utenlandske militærstyrker som mistenkes for menneskerettighetsbrudd eller krigsforbrytelser. I brevet oppfordres Kerry til å granske om det israelske forsvarets handlinger bryter med kravene i denne loven og ”å gjøre de nødvendige tiltak slik loven angir”. Dette kan forstås som et forsøk på å ramme USAs mangeårige og omfattende støtte til Israels forsvarsstyrker. Allerede flere år før den omtalte loven ble vedtatt, forsøkte Leahy å få gjennomslag for et lovforslag om restriksjoner for USAs militære bistand til Israel. Han ville den gangen pålegge de samme restriksjonene for støtte til Israel som gjelder for land som Egypt, Jordan og Pakistan, skriver Ha’aretz.

 

– IDF er ikke mordere

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reagerer sterkt på antydningene i senatorens brev.

– IDF og sikkerhetsstyrkene er ikke mordere. Israelske soldater og israelsk politi setter livet på spill for å forsvare seg selv og uskyldige sivile mot blodtørstige terrorister som forsøker å drepe dem, sier han og spør:

– Hvor er bekymringen for bruddene på menneskerettighetene til de mange israelerne som har blitt myrdet eller skadet av kriminelle drapsmenn?

– Dette brevet burde i stedet ha blitt adressert til dem som oppildner barn til å bli med på grusomme terrorhandlinger, sier Netanyahu.

Leahy besvarer kritikken med å vise til at Israel er mottaker av amerikansk bistand og at Hamas og de andre palestinske terrororganisasjonene ikke er det. Derfor er det Israel som må regne med å bli utsatt for granskning, mener han.

Leahy understreker at loven mot militær bistand bare vil gjøres gjeldende i land der myndighetene ikke straffeforfølger militært personell som begår overtramp.

 

Samtidig som brevet til Kerry ble sendt, pågår en rettssak i Israel som er et eksempel på at israelske myndigheter tar på stort alvor brudd på forsvarets regler og etikk.

USAs forsvarssjef Martin Dempsey har tidligere gitt det israelske forsvaret anerkjennelse for å gå lenger enn det som er vanlig blant andre lands militærstyrker for å beskytte sivile under en krigssituasjon.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart