Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Iran har gjenopptatt finansiering av den palestinske terrororganisasjonen Islamsk Jihad

Terrorister fra Islamsk Jihad på Gaza i aksjon. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA Amir Farshad Ebrahimi / Flickr.com.)
Terrorister fra Islamsk Jihad på Gaza i aksjon. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA Amir Farshad Ebrahimi / Flickr.com.)
Etter en pause på nesten to år vil Iran gi nesten 600 millioner kroner årlig.

Det er den London-baserte arabiske avisen Asharq al-Awsat som onsdag 25. mai melder dette, etter å ha snakket med palestinske kilder med forbindelser til den palestinske terrororganisasjonen Islamsk Jihad. Jerusalem Post og I24news omtalte nyheten samme dag.

Ifølge kildene skal en delegasjon fra Islamsk Jihad, med lederen Ramadan Shalah i spissen, ha hatt møter med iranske ledere i Teheran i april.

Ramadan Shalah, generalsekretær i Islamsk Jihad. (Skjermdump fra YouTube)
Ramadan Shalah, generalsekretær i Islamsk Jihad. (Skjermdump fra YouTube)

Samtalene endte med at Iran ville belønne den Gaza-baserte organisasjonen Islamsk Jihad med nesten 600 millioner kroner (70 millioner US dollar) årlig for støtten til Iran i landets konflikter med flere arabiske nabostater, deriblant Syria og Jemen.

Forholdet mellom Iran og Islamsk Jihad har vært noe kjølig de siste par år, men etter at Ramadan Shalah lovpriste Irans støtte til den «palestinske intifadaen» på møtet i Teheran, skal den iranske ledelsen ha lovet å gjenoppta den faste månedlige støtten.

Iran skal ha gitt penger allerede i mars 2016, noe som gjorde at Islamsk Jihad kunne betale lønn for to måneder til sine medlemmer.

Islamsk Jihad skal ha vært nær konkurs etter at Iran stanset pengestøtten da organisasjonen forsøkte å være nøytrale og nektet å fordømme den arabiske koalisjonen som kjemper mot de Iran-støttede Houthi-opprørerne i Jemen.

– Forsvar av Palestina er det samme som forsvar av Islam. De arabiske statene har ikke støttet det folkelige opprøret i Palestina og vil aldri støtte det fordi det er i strid med ledernes agenda. Iran er det eneste landet som støtter intifadaen og martyrenes familier, skal Ramadan Shalah ha sagt på møtet.

Ifølge kildene skal de iranske lederne ha tolket Ramadan Shalahs uttalelser som en fornyet erklæring om troskap til den islamske staten Iran.

Samtalene skal også ha resultert i en avtale om at den såkalte militære delen av Islamsk Jihad, Al-Quds Brigadene, skal gjenoppta sin aktivitet.

Qassem Suleimani, som leder den iranske revolusjonsgardens elitestyrker kalt Quds-styrken, skal ha bestemt å utnevne Khaled Mansour, som er ansett å være lojal overfor Iran, til sjef for Al-Quds Brigadene.

Den iranske generalen Qassem Suleimani (Foto: Youtube)
Den iranske generalen Qassem Suleimani (Skjermdump: Youtube, BBC Newsnight, via timesofisrael.com)

Til tross for at Islamsk Jihad er en Sunni-muslimsk organisasjon, mens Iran er en shia-muslimsk stat, har gruppen fortsatt å støtte den Iran-ledede shia-muslimske aksen i den regionale striden mot grupper støttet av Saudi-Arabia. De har også deltatt i borgerkrigen på det syriske regimets side.

Irans beslutning om å fornye forbindelsen med Islamsk Jihad blir ansett å være et forsøk på å straffe Hamas for å ha avslått Irans utenriksminister Muhammad Javad Zarifs tilbud om fornyelse av forbindelsen i bytte mot at Hamas erklærer støtte til Iran.

Hamas har støttet den sunni-muslimske opposisjonen til president Bashar Al-Assad i Syria. I et intervju med den svenske avisen Expressen i april 2015 sa Assad at det ikke finnes noen formell eller folkelig forbindelse mellom ledelsen i Syria og Hamas.  Hamas har også kritisert Iran for landets rolle i borgerkrigen i Jemen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart