Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Afrika ser mot Israel

Etiopias ambassadør til Israel, Helawe Yosef Mengistu. (Foto: Skjermdump fra i24 News)
Etiopias ambassadør til Israel, Helawe Yosef Mengistu. (Foto: Skjermdump fra i24 News)
- Mange afrikanske land ser nå mot Israel for å finne hjelp til å løsrive seg fra fattigdom og bekjempe terror, sier Etiopias ambassadør til Israel, Helawe Yosef Mengistu.

Jerusalem Post har intervjuet ambassadøren i forbindelse med at Israels statsminister snart reiser til Afrika. Fra 4. til 8. juli besøker Netanyahu Uganda, Kenya, Rwanda og Etiopia. Dette blir første gang en israelsk statsminister besøker Afrika sør for Sahara siden Yitzhak Shamirs besøk til de vest-afrikanske landene Togo, Kamerun, Liberia og Elfenbenskysten i 1987. Netanyahus besøk sammenfaller med 40-årsdagen for Entebbe-aksjonen i 1976, da israelske elitestyrker løste et gisseldrama på flyplassen i Ugandas hovedstad Entebbe. Benjamin Netanyahus bror Yoni ble drept i operasjonen.

 

– Israel er en modell for andre land

– Det finnes et annet bilde av Israel enn bare konflikten med palestinerne, sier Helawe i intervjuet.

– Dette er et land som har vist at det er i stand til å forvandle livene til sine innbyggere. Dette er mennesker som virkelig har reist seg fra støvet. Det er et land som kan være en modell for andre, for mennesker som streber etter å komme ut av konsekvensene av manglende økonomisk utvikling i landet sitt, sier ambassadøren.

Han mener Israel er en modell for andre land fordi de har gjort et uttørket land om til et som ikke bare produserer nok mat til sitt eget folk, men som også eksporterer frukt og grønnsaker – og på grunn av alle nyvinningene Israel har gjort innen vitenskap, teknologi, medisin og landbruk.

Han mener Israel ikke er så isolert på verdensarenaen som landets innbyggere lett kan få en følelse av.

– Folk er interessert i denne delen av deres historie og ikke bare i konflikten. Hvorfor skulle folk ville isolere et land som bidrar betydelig til humanitær utvikling? spør han.

 

– Et viktig land for Afrika

Helawe la til at dette selvfølgelig ikke betyr at ikke det finnes ting som behøver korrigering i Israel, og at han mener konflikten med palestinerne må løses gjennom en tostatsløsning basert på forhandlinger. Men det er ikke dette som vil komme til å dominere samtalene mellom Netanyahu og afrikanske politiske ledere når han kommer dit i sommer, forutsier ambassadøren.

– Israel er et svært viktig land for Afrika, sier han, og utdyper:

– Dets framgang innen vitenskap, landbruk og utdanning er svært viktig for Afrika. Dets erfaring med å opprettholde fred og sikkerhet også. Dette er verdier som afrikanere trenger å lære av.

Han forklarer at hans eget land er inne i en rivende utvikling med gradvis voksende økonomi, modernisering av hovedstaden Addis Abeba og utbygging av stadig flere universiteter. Men landet trenger å få tilført vitenskapelig og teknologisk kunnskap, noe han tror Israel er i en unik posisjon for å kunne tilby. Israels utenriksdepartement driver allerede hjelpeprosjekter innen landbruk i Etiopia, noe ambassadøren håper vil bli utvidet. Han mener Israel også kan tjene på å utvide relasjonene med Etiopia. Landet utgjør et stort potensielt marked for israelske produkter, og på internasjonale arenaer vil de kunne bidra med diplomatisk støtte overfor Israel, sier han.

 

Kampen mot terror

En annen årsak til at Etiopia gjerne vil styrke relasjonen med Israel, er kampen mot terror.

– Kampen mot terror er et av temaene som er med på å knytte båndene mellom Israel og Etiopia, selv om det ikke er det eneste temaet og heller ikke hovedtemaet, sier den etiopiske ambassadøren.

Han viser til at den somaliske al-Shabaab geriljaen utgjør en alvorlig trussel mot landet hans.

 

De etiopiske jødene

Etiopia og Israel har også et spesielt bånd gjennom det store etiopisk-jødiske samfunnet i Israel.

– De utgjør en seriøs bro mellom Etiopia og Israel. Ingen andre samfunn har etter Shoah [Holocaust] betalt et høyere offer for å komme hit. De kom etter eget valg, uten mat, og de krysset den beryktede sudanesiske ørkenen. Mer enn 1.500 døde, minner han om.

– Dette samfunnet er lojale overfor Israel, men de bevarer også bånd til Etiopia. De ønsker at Israel og Etiopia skal ha en sterk relasjon, og arbeider for det, sier han.

Tidligere i år møtte Netanyahu Kenyas president Uhuru Kenyatta i Israel. De underskrev da en samarbeidsavtale om vann- og jordbruksutvikling.

Her kan du se et 16 minutter langt intervju med Helawe som tidligere er blitt sendt på den israelske tv-kanalen i24 News, der han utdyper enda mer om relasjonen mellom Israel og Etiopia.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart