Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Tempelhøyden stengt for jøder og turister

Tempelhøyden under Ramadan. (Illustrasjonsfoto: Uzi Yachin / Flickr.com / CC)
Tempelhøyden under Ramadan. (Illustrasjonsfoto: Uzi Yachin / Flickr.com / CC)
Sikkerhetssituasjonen gjør at ikke-muslimer blir nektet adgang til Tempelhøyden de neste tre dagene. En eldre jødisk kvinne ble tirsdag skadet av steinkasting mot Vestmuren.

Det israelske politiet bestemte tirsdag at Tempelhøyden blir stengt for jøder og turister de neste tre dagene, ifølge blant andre Times of Israel. Ekstra sikkerhetsmannskaper er også utplassert i nærområdet rundt Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem. Tiltakene gjøres etter tre dager med voldelige opptøyer, i håp om å roe ned situasjonen. Muslimske opprørere protesterer mot at jøder og andre ikke-muslimer besøker stedet nå under de siste ti dagene av muslimenes fastemåned Ramadan.

 

Kastet stein på kvinne ved Vestmuren

I morgentimene tirsdag kastet opprørerne steiner mot israelske politimannskaper og mot Vestmuren, jødenes helligste religiøse samlingssted som befinner seg like nedenfor Tempelhøyden. En 73 år gammel israelsk jødiske kvinne ble truffet av en stein mens hun oppholdt seg ved Vestmuren. Kvinnen ble lettere skadet. Etter dette gikk politiet inn på Tempelhøyden og arresterte 16 personer for ordensforstyrrelse. Det var etter dette at vedtaket om å stenge Tempelhøyden for ikke-muslimer ble bestemt. Inntil da hadde 263 ikke-muslimer besøkt plassen tirsdag formiddag. Blant dem var 33 jøder. Flere tusen muslimer er samlet til bønn på plassen hver dag under Ramadan.

Opprørerne hadde et lager med steiner, fyrverkeri og andre objekter som de brukte til å kaste på turistene og jødene. Lageret var plassert inne i al-Aqsa moskeen, ifølge politiet.

 

Blandede reaksjoner

Tempelhøyden er normalt åpen for ikke-muslimske besøkende noen timer hver formiddag, men opprørerne krever at dette ikke skal praktiseres under den siste tidagersperioden av Ramadan, som begynte søndag. De siste to årene har ikke-muslimer ikke hatt adgang til plassen i denne tidagersperioden, og slik vil demonstrantene at det skal fortsette. At kravet deres nå er innfridd, i alle fall for tre dager, gir blandede reaksjoner.

– Politiet har gitt en belønning til terrorisme. I stedet for å straffe de arabiske opprørerne, straffer de jøder som oppfører seg lovlig, sier viseordfører i Knesset, Nava Boker fra Likud, ifølge Jerusalem Post.

Jerusalems ordfører Nir Barkat støtter politiets avgjørelse, men advarer samtidig mot å la vold diktere politikk.

– Det israelske politiet må få lov til å gjøre jobben sin og fortsette å opprettholde status quo på Tempelhøyden. Men vi må ikke ta avgjørelser under press fra voldelige opprørere. Bare en opprettholdelse av status quo vil sikre en langsiktig nedgang av voldelige hendelser og ro i Jerusalem, sier han.

Spørsmålet om Tempelhøydens status, og løgner om at Israel forsøker å ta kontroll over plassen, var en vesentlig del av bakgrunnen for terrorbølgen som rammet Israel i flere måneder fra september 2015. Tempelhøyden er jødedommens helligste sted. Muslimene kaller plassen Al Haram-Al Sharif, og omtaler den som islams tredje helligste sted.

Ha’aretz melder tirsdag kveld at statsminister Benjamin Netanyahu og sikkerhetsminister Gilad Erdan nå legger ned forbud for israelske parlamentsmedlemmer mot å besøke Tempelhøyden. Forbudet skal gjelde på ubestemt tid, avhengig av sikkerhetssituasjonen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart