Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NTB tilslører realitetene om palestinsk terror

Skjermdump fra avisen Nordlys.
Skjermdump fra avisen Nordlys.
Fredag morgen feilinformerte NTB om at 215 palestinere skulle være drept i terrorangrep med bil siden oktober i fjor. Denne falske blodanklagen som indirekte ble rettet mot israelere, ble rettet opp av NTB først seks timer senere. Ikke alle aviser rettet feilen i det hele tatt.

Den typen bilterror som den franske byen Nice så tragisk ble utsatt for torsdag kveld, har for israelere vært en overhengende trussel lenge. Palestinske terrorister har forsøkt å ramme israelere og jøder med påkjørsler 46 ganger de siste ti månedene, og også en rekke ganger i årene før den pågående terrorbølgen.

Israels erfaring med slike angrep er blitt omtalt på underlige måter flere ganger i norske medier i løpet av denne fredagen. Mens Lars Gule på NRK forsøkte å underslå at fenomenet i det hele tatt har vært noe særlig utbredt i Israel-Palestina-konflikten, gikk nyhetsbyrået NTB motsatt vei i sin feilinformasjon: Ifølge dem var det ikke måte på hvor mange ofre bilangrepene i Israel og på Vestbredden hadde krevd. Resultatet av Gules og NTBs feil er likevel det samme: Terror mot jøder omtales på en annen måte enn terror mot andre.

 

Dette skrev NTB klokken 08.31 fredag morgen i en faktaboks om ”angrep der kjøretøy er brukt som våpen”:

”I Israel og Palestina har flere mennesker mistet livet i tilsiktede bilpåkjørsler. Siden oktober i fjor har minst 215 palestinere, 34 israelere, to amerikanere, en eritreer og en sudaner mistet livet etter å ha blitt påkjørt.”

 

Underforstått antydes det en grotesk blodanklage om at israelere skulle ha begått bilterror som har tatt 215 palestinske liv i løpet av de siste månedene. Resten av tallene er også gale, for de er egentlig en (litt utdatert) sum av alle de drepte terrorofrene de siste ti månedene til sammen. De fleste av dem var offer for knivangrep eller skyteangrep.

Dette er NTB i kjent stil: De tilslører at det først og fremst er palestinske terrorister som angriper israelere, og at det veldig sjelden er omvendt. De tilslører også at de drepte palestinerne er angripere som er drept av sikkerhetsstyrker i selvforsvar, mens de drepte israelerne er tilfeldig valgte terrorofre. Det er en gåte hvorfor ikke flere norske avisredaksjoner stiller spørsmål ved NTBs notorisk skjeve Midtøsten-dekning.

Den grove feilen ble publisert på nett av blant andre Aftenposten. Fredag kveld ligger den fortsatt ute hos for eksempel avisen Nordlys.

 

Først klokken 14.40 – etter mer enn seks timer – ble feilen forsøkt rettet opp. Da sendte NTB ut en ny versjon av teksten, som da lød:

”I Israel og Palestina har påkjørsler vært en del av voldsbølgen der 34 israelere og fire utlendinger er drept av palestinere de siste par årene. Samtidig har om lag 215 palestinere, mange av dem antatte gjerningspersoner, blitt drept av israelsk politi.”

 

Mye skade var allerede skjedd innen da, for alle som i mellomtiden hadde lest Aftenposten, Nordlys og de andre avisene som gjorde bruk av den første versjonen, satt jo allerede igjen med gal informasjon.

I den rettede utgaven er blodanklagen mot israelerne borte. Det er viktig og bra, for den hadde ingen rot i virkeligheten. Men fortsatt tilsløres realitetene på samme måte. I denne faktaboksen er det kun når det gjelder angrepene i Israel at det tas med hvor mange angripere som er drept – i tillegg til at det antydes at politiet også har drept et ukjent antall uskyldige. Dermed behandler NTB også i den rettede utgaven terror mot jøder annerledes enn terror mot andre.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart