Al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden. (Illustrasjonsfoto: Reway2007 / Flickr.com / CC)
Al-Aqsa Moskeen på Tempelhøyden. (Illustrasjonsfoto: Reway2007 / Flickr.com / CC)

Israel stengte organisasjoner med bånd til den forbudte ekstremistgruppen Islamic Movement

Israel har denne uken aksjonert mot organisasjoner som står bak voldelige opptøyer på Tempelplassen i Jerusalem.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Israelske sikkerhetsstyrker stengte torsdag 5. oktober ned tre islamske organisasjoner tilknyttet den nordlige grenen av islamistbevegelsen Islamic Movement. Det skriver Times of Israel.

Årsaken er at de skal ha oppfordret til opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem. Deres bankkontoer, som inneholder flere hundre tusen israelske shekel, er blitt frosset.

Tempelhøyden er hellig både for jøder og muslimer, og er et sted der det regelmessig er voldelige sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker. Det er særlig når jøder besøker Tempelhøyden i forbindelse med jødiske helligdager at de blir angrepet av palestinere som kaster stein og andre gjenstander.

En palestinsk ungdom holder opp IS-flagget på Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Facebook)
En palestinsk ungdom holder opp IS-flagget på Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Facebook)

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet erklærte at det tidligere nedlagte forbudet mot den Islamic Movements nordlige gren nå har blitt utvidet til også å gjelde de israelsk-arabiske organisasjonene The Higher Council for Support in Jerusalem and Al Aqsa, publikasjonen Qpress og utdanningsorganisasjonen Qudurat, som holder til i Nazareth og Umm el-Fahm. Shin Bet sa også at de tre organisasjonene har hatt et samarbeid med Islamic Movement og drevet med samme type aktiviteter.

I november 2015 ble den israelsk-arabiske organisasjonen Islamic Movement, nordlige gren, forbudt. Da hadde den rundt 10.000 medlemmer. Årsaken var at bevegelsen oppfordret til bruk av vold , særlig for «å beskytte» Tempelplassen. Slike oppfordringer var en viktig grunn til bølgen av terrorangrep mot israelere som startet i september i fjor.

Da organisasjonen ble forbudt, la israelske myndigheter vekt på at Islamic Movement, nordlige gren, er imot Israels rett til eksistens. De boikottet parlamentsvalgene i Israel, avviser Oslo-avtalen, og har et ønske om å erstatte Israel med et islamsk kalifat. I tillegg skal gruppen ha hatt forbindelser til terrorgrupper, inkludert Hamas.

Raed Salah har ledet den nordlige grenen av Islamic Movement (Foto: Wikipedia Commons)
Raed Salah har ledet den nordlige grenen av Islamic Movement (Foto: Wikipedia Commons)

Ifølge Shin Bet skal to av de stengte organisasjonene ha stått bak opprør og sammestøt på Tempelhøyden. Den tredje organisasjonen, Qpress, skal ha oppfordret muslimer til å gå til Tempelhøyden i store antall for å konfrontere israelske sikkerhetsstyrker og lage opprør.

Det var nettopp det som skjedde i løpet av de jødiske høytidene i fjor høst. Da var det voldelige sammenstøt mellom muslimske palestinere og israelske sikkerhetsstyrker på Tempelhøyden. Etter oppfordringer fra ledelsen i Islamic Movement tok mange palestinere med seg store mengder steiner og brannbomber før de barrikaderte seg inne i Al Aqsa-moskéen.

Ifølge israelsk lov kan ethvert medlem eller medhjelper til Islamic Movement, nordlige gren, bli dømt til fengsel.

Organisasjonen ble etablert på 70-tallet og ga religiøse og sosiale tjenester. De har drevet barnehager, helseklinikker, idrettslag og moskeer. Det har gjort dem populære. Målet har også vært å få israelske muslimer til å bli mer religiøse.

For rundt 20 år siden ble Islamic Movement splittet i to deler, nord og sør. Den sørlige delen er mer moderat og deltar i politisk aktivitet i Knesset. De er nå en del av det israelsk-arabiske partiet Den arabiske felleslisten.

Den arabiske felleslisten.
Den arabiske felleslisten.

Den nordlige grenen har opprettet en gruppe som kalles Mourabitun. De har ofte protestert mot jødiske besøkende på Tempelplassen. I fjor ble Mourabitun utestengt fra Tempelplassen på grunn av deres voldelige aktivitet.

I mai i år begynte lederen for den nordre grenen, Raed Salah, å sone fengsel for en dom han fikk etter å ha blitt funnet skyldig i å ha oppfordret til vold og rasisme i en preken han holdt i Jerusalem.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart