Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Behold roen og samarbeid med Israel for å bekjempe terror

Om bord på denne trikken ble en sikkerhetsvakt knivstukket tirsdag 10. november. (Foto: Magen David Adom)
Om bord på denne trikken ble en sikkerhetsvakt knivstukket tirsdag 10. november. (Foto: Magen David Adom)
- Israel er en ledende stat i kampen mot islamistisk radikalisme og terror. Europa bør følge Israels eksempel i å håndtere terrorangrep, mener Lord Trimble og Robert Quick.

Britiske etterretningstjenester antar at selv om Islamske Stat (IS) skulle bli militært beseiret i Irak og Syria, vil islamistisk terror fortsatt være en trussel på hjemmebane. IS-krigere vil returnere fra Midtøsten og spre sine angrep i demokratiske land. Etter at flere dødelige angrep allerede har funnet sted, er europeiske byer i høy beredskap og forbereder seg til å kunne håndtere nye angrep.

Lord Trimble, tidligere førsteminister i Nord-Irland og grunnlegger av Friends of Israel Initiative, og Robert Quick, som har solid bakgrunn i kontraterrorisme, skriver i the Telegraph at europeere bekymrer seg for egen sikkerhet.

Spørsmålet mange stiller, er hvordan man kan sørge for at befolkningen er trygg, mens man samtidig skal bevare samfunnets liberale og demokratiske verdier. Trimble og Quick mener man må være realistiske når det gjelder den dødelige trusselen som terrorisme utgjør.

For å kunne bekjempe terrorens taktikkmetoder må man samarbeide med dem som deler våre verdier og som kan hjelpe oss. Et land som er en god samarbeidspartner er Israel: det demokratiske landet som har kjempet og holdt ut mot islamistisk terror.

– Israels ekspertise vil hjelpe Europa med å redde liv, i tillegg til å være en guide til hvordan man skal håndtere det vanskelige moralske, juridiske og taktiske terrenget som venter oss, skriver Trimble og Quick.

Terror mot uskyldige sivile har alltid vært en del av Israels historie, selv før landet ble opprettet. Da den andre intifadaen herjet tidlig på 2000-tallet, ble israelske sivile drept i selvmordsangrep på busser og kjøpesenter på daglig basis. Det siste året har Israel opplevd en bølge av terrorangrep utført av knivstikkere og bilangrep. På denne måten har Israel lært å håndtere stress som europeiske ledere ikke engang kunne tenke seg før terroren nådde Europa.

På denne bussen ble Richard Lakin, far til Micah Lakin Avni (innfelt) drept 13. oktober 2015 av to palestinske terrorister. (Foto: Flash90 / profilfoto fra Times of Israel Blogs)
På denne bussen ble Richard Lakin, far til Micah Lakin Avni (innfelt) drept 13. oktober 2015 av to palestinske terrorister. (Foto: Flash90 / profilfoto fra Times of Israel Blogs)

Trimble og Quick legger fram fire hovedfunn fra deres granskning av hvordan Israel har kjempet mot terror.

For det første har israelsk etterretning spilt en stor rolle i å bekjempe islamistisk terror. Selv om Storbritannia har gode etterretningsevner, bør det legges større vekt på å investere i etterretning hvis britene skal lykkes i å avverge terrorangrep. Israelsk ledelse av tverretatlig samarbeid burde også være noe europeerne kan lære av.

For det andre har britene forsøkt å forbedre og konsolidere lovgivning ved å følge Israels eksempel. Rettslig tilsyn, uten politisk innblanding og med full tilgang på all relevant informasjon, er en viktig del av å redusere problemene som demokrati møter når de forsvarer seg mot en fiende som utnytter friheten vår.

For det tredje er motstandsdyktighet uhyre viktig i kampen mot terror. Storbritannia har klart seg fint på dette området, men Trimble og Quick tror britene bør vurdere om de er godt nok beskyttet.

– I Israel forventes det at om det befinner seg soldater, politimenn, sikkerhetsvakter eller bevæpnede sivile, i nærheten av en hendelse, skal man hjelpe til uten å vente på ordre, forteller Trimble og Quick.

Motstandsdyktighet betyr at man har evne til å overvinne frykten og å fortsette livet som før.

– Vi ble imponerte over hvordan israelsk beredskap håndterer de verste kriser uten at resten av nasjonen påvirkes. I motsetning har flere store europeiske byer hatt portforbud denne sommeren, påpeker Trimble og Quick.

For det fjerde har internett gjort kampen mot terror til en utfordring. Israels minister for offentlig sikkerhet besøkte nylig London for å søke nærere samarbeid i kampen mot islamistisk radikalisme på internett. Sosiale medier er en plattform for både Islamsk Stat og angriperne i den nylige terrorbølgen som herjet i Israel.

– Israel er på frontlinjen av Vestens konfrontasjon mot islamistisk terrorisme, og er derfor en viktig samarbeidspartner, avslutter Trimble og Quick.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart