Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva kan Israel lære av kampen mot IS i Mosul?

Bildet er fra den israelske siden av grenseovergangen Quneitra mot Syria på Golan-høydene. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Bildet er fra den israelske siden av grenseovergangen Quneitra mot Syria på Golan-høydene. (Illustrasjonsfoto: IDF)
- Israelerne burde følge nøye med på hvordan krigen mellom IS og de irakiske styrkene utspiller seg. På denne måten kan IDF forberede seg til neste krig med Hizbollah og Hamas, mener Ron Ben-Yishai.

Slaget om Mosul er såvidt begynt, men det er allerede mulig å se at Den islamske statens (IS) kampmetoder er svært lik metodene som Hizbollah og Hamas planlegger å bruke i neste krig med Israel. Det mener Ron Ben-Yishai, skribent i Yedioth Aharonoth. Sammenligningen baseres på erklæringer og offentlige rapporter fra lederne til disse terrororganisasjonene, og hvordan de forbereder seg til kamp.

Ben-Yishai forteller at måten som IS kjemper på, kan beskrives som «defensiv gerilja» eller «urban gerilja» strategi. Det betyr at mesteparten av krigføringen foregår i bebygde områder hvor de som «forsvarer» drar fordelen av å være godt kjente i området.

I denne sammenhengen er det viktig å nevne at de 8000 IS-krigerne i Mosul og landsbyene i nærheten møter en offensiv styrke bestående av eliteenheter. Her har man hentet soldater fra det irakiske forsvaret, kurdisk milits som er blitt trent opp av amerikanerne, i tillegg til tyrkere og forskjellige sunni- og shiamuslimske militsgrupper som ser på IS som felles fiende.
Til sammen er det rundt 35.000 soldater som kjemper mot terrororganisasjonen IS. Ben-Yishai understreker at det ikke nødvendigvis garanterer seier, men det gir styrkene en viktig fordel.

 

Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).
Terrorister fra Den islamske staten. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons).

– IS driver med aktivitet som kan kalles for «oppholdende strid» i åpne landlige områder utenfor Mosul, forteller den israelske journalisten. I tillegg forbereder de seg til strid i byområdene.

I begge arenaene bruker IS sivile som menneskelige skjold for å gjøre det vanskelig for de allierte styrkene å skjelne mellom terrorister og sivile. På denne måten kan IS-krigere plutselig dukke opp og gjemme seg raskt mellom befolkningen. Slik kan IS unngå å bli truffet av bombeangrep utført av koalisjonen ledet av USA.

Det amerikanske luftforsvaret sendte sitt F-15E Strike Eagle over Irak i 2014 for å bombe IS-mål. (Illustrasjon: US Department of Defense, Wikimedia Commons)
Det amerikanske luftforsvaret sendte sitt F-15E Strike Eagle over Irak i 2014 for å bombe IS-mål. (Illustrasjon: US Department of Defense, Wikimedia Commons)

– Det er akkurat slik både Hamas og Hizbollah har oppført seg, kommenterer Ben-Yishai. Disse gruppene fortsetter også med denne strategien.

De «forsvinner» mellom den sivilie befolkningen og gjemmer seg i tunneller rett etter at de har utført angrep, for å unngå å bli truffet av de israelske styrkene. Slik som Hizbollah og Hamas, forsøker IS å være tilstede for å angripe fienden, før de beveger seg fra et område til et annet.

Det som Ben-Yishai kaller «oppholdende strid» blir utført på to måter.

For det første er overraskelsesangrep rettet mot irakiske og kurdiske soldater for å avlede styrkene og minske antall soldater som angriper Mosul. Et slikt angrep fant sted i løpet av forrige helg i byen Kirkuk, som er viktig for både det irakiske forsvaret og regjeringen på grunn av oljebrønnene. IS sendte bilbomber og snikskyttere i små grupperinger. De angrep de irakiske og kurdiske styrkene. I tillegg satte IS-krigerne fyr på flere av oljebrønnene slik at et tykt lag av røyk la seg over byen. På denne måten hindret de amerikanske droner fra å utføre sine aktiviteter.

Den andre måten innebærer at IS plasserer bomber og miner langs veikanten for å angripe pansrede kjøretøy som er på vei mot Mosul. Strategiske mål, som et kraftverk med iranske arbeidere, ble også angrepet av IS. Dessuten får IS sjansen til å skade shiamuslimske Iran, som er terrororganisasjonens hovedfiende i Midtøsten.

Hva kan IDF lære av krigen mot IS?

Israel kan forvente under neste krig at Hizbollah og Hamas forsøker å forsinke eller avverge israelsk bakkeoffensiv ved å utføre overraskelsesangrep mot israelske tettsteder. Det er også mulig at de prøver å ta gisler for å hindre israelske fremrykkende angrep, slik IS gjorde i Bartella.

Israelske soldater i grenseområdet i nord-Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israelske soldater i grenseområdet i nord-Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)

– Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah har flere ganger sagt at organisasjonen planlegger å infiltrere Galilea og å ta over israelske bebyggelser nær grensa til Libanon, forteller Ben-Yishai. Målet med dette er å forsinke IDFs styrker.

Det er også sannsynlig at Hizbollah kommer til å prøve å plante eksplosiver langs veikanten hvor israelske pansrede kjøretøy beveger seg.

– Hamas kommer til å ta i bruk litt forskjellige metoder, men det er viktig å understreke at tunnellgraving skal gjøre det lettere for terroristene å ta kontroll over israelske samfunn og å kidnappe soldater, skriver Ben-Yishai. Dette er for å skade hjemmefronten til de israelske sikkerhetsstyrkene som beveger seg inn mot Gaza.

Målet med tunnelene, som også blir brukt av IS og Hizbollah, er ikke bare for å infiltrere området som fienden kontrollerer. De skal også fungere som gjemmested for bombeangrep fra luften. Man kan finne lager av mat, vann og ammunisjon i tunnelene. Det skal gjøre det mulig å kjempe en lengre krig under bebygde områder.

For å kunne håndtere problemet som tunnelene utgjør, må både de allierte styrkene i Mosul og IDF ødelegge disse tunnelene.

Dette er en av terrortunnelene som tidligere er blitt avdekket av IDF. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Dette er en av terrortunnelene som tidligere er blitt avdekket av IDF. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Ben-Yishai påpeker at det er en viktig forskjell på hvordan IS kjemper i forhold til Hizbollah og Hamas. De to sistnevnte har tilgang på et større antall panservernraketter som kan forsinke fremrykkende angrep, mens IS i Mosul kun har få våpen som kan skade et pansret kjøretøy på kort avstand. Samtidig har IS rakettdrevede granater, som er vanskelige å bruke i et åpent område. På den andre siden er disse granatene en fordel hvis de brukes i urbane områder.

Krigføringen til IS bør følges nøye av israelske sikkerhetsstyrker for å lære hvordan Hizbollah, og eventuellt Hamas, kommer til å oppføre seg i neste krig.

– Vi må huske at strategien som IS bruker er forskjellig fra Hizbollah og Hamas, som heller fokuserer på å slite ut den israelske hjemmefronten, utdyper Ben-Yishai. Derfor avfyrer de raketter mot Israel. IS, på den andre siden, driver selvmordskrig for å bevare en ide, hovedsakelig for å fortsette å kjempe global hellig krig.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart