Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israel boikotter Sveriges utenriksminister

Sveriges utenriksminister Margot Wallström vekker sterke reaksjoner i Israel med sine uttalelser. (Foto: Skjermdump fra SVT-programmet Agenda)
Sveriges utenriksminister Margot Wallström vekker sterke reaksjoner i Israel med sine uttalelser. (Foto: Skjermdump fra SVT-programmet Agenda)
Margot Wallström får ikke treffe tjenestemenn fra den israelske regjeringen når hun besøker landet denne uken.

Torsdag kommer Sveriges utenriksminister Margot Wallström på besøk til Israel og Vestbredden, skriver Times of Israel. Men Wallström kommer ikke til å treffe noen offisielle israelske tjenestemenn i løpet av besøket. Den israelske regjeringen har bestemt seg for å boikotte utenriksministeren på grunn av hennes kontroversielle uttalelser om Israels konflikt med palestinerne.

En tjenesteperson fra Israels utenriksdepartement forteller Ha’aretz at Wallström har forsøkt å avtale et møte med statsminister Netanyahu og andre ministere, men er blitt avvist.

– Vår konklusjon er at det er ingen å snakke med og ingenting å snakke om, sa den anonyme tjenestepersonen.

Den 61 år gamle svenske sosialdemokraten har gjentatte ganger irritert Israel. Det toppet seg første gang da Sverige anerkjente den palestinske staten kort tid etter at hun ble utenriksminister i oktober 2014.

I etterkant av terrorangrepene i Paris i fjor hevdet Wallström at den israelsk-palestinske konflikten var en av grunnene til at «det er så mange personer som har blitt radikaliserte». Israel mente at denne kommentaren var frastøtende.

I desember i fjor ba Wallström Israel om å slutte å utføre det hun kalte «utenomrettslige henrettelser» som svar på palestinske knivangrep. I tillegg krevde hun «grundig» etterforskning på det israelske forsvarets drap av palestinere.

Israel har gjort det klart tidligere at hun ikke er velkommen til å besøke landet. I januar kalte Netanyahu hennes kritiske kommentarer for opprørende, umoralske og dumme.

– Folk forsvarer seg selv mot overfallsmenn med kniver som forsøker å drepe dem. Derfor skyter de dem. Og dette kalles utenomrettslige henrettelser? I Paris ble en terrorist med kniv skutt til døde. Er dette utenomrettslige henrettelser? Foreslår Sveriges utenriksminister at dette skal etterforskes? Dette er definitivt feil. Det er absurd å henge ut Israel på denne måten, sa Netanyahu.

Israels viseutenriksminister, Tzipi Hotovely, mente Wallströms kommentarer var «en blanding av blindhet og politisk dumhet.»

Da Yesh Atids leder Yair Lapid var i Stockholm i sommer for å tale på en støttemarkering for Israel, kritiserte han den svenske regjeringen og Wallström for å ha tatt feil side.

I januar 2015 avlyste Wallström et planlagt besøk til regionen etter at Israel gjorde det klart at hun ikke er velkommen. Sveriges beslutning om å anerkjenne den palestinske staten førte til sterke reaksjoner fra Israel. Dermed ble Israels ambassadør i Sverige tilbakekalt. Han vendte tilbake til Stockholm etter en måned.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart