Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

– Hamas bruker skolebarn som menneskelige skjold

Benjamin Netanyahu vil at UNRWA legges ned etter funn av Hamas-tunneler under FN-skoler.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) oppdaget nylig at Hamas har gravd terrortunneler under to av deres skoler på Gazastripen. Tunnelene, som lå mellom to og tre meter under skolene, gikk fra den palestinske enklaven og østover mot Israels sikkerhetsgjerde. Formålet med slike tuneller kan bare være å infiltrere Israel og utføre terroraksjoner, skriver Times of Israel.

– De siste funn bekrefter nok en gang at Hamas´ ondskap ikke kjenner noen grenser, selv ikke å sette skoler i fare og bruke barn som menneskelige skjold, skriver Danny Danon, Israels ambassadør til FN, i et brev til FNs sikkerhetsråd.

Han ber dem om å fordømme Hamas på det sterkeste og oppfordrer dem til å forhindre at sivil infrastruktur blir misbrukt av terrorgruppen. Det er tidigere avdekket tette bånd mellom de FN-drevne UNRWA-skolene og terrorgruppen Hamas.

– Det er av ytterste betydning at sikkerhetsrådet sikrer at alle FN-tilknyttede organisasjoner, og spesielt UNRWA, forblir nøytrale og beskyttet mot misbruk av terrororganisasjoner, skriver Israels FN-ambassadør i brevet til sikkerhetsrådet.

Danny Danon. (Foto: Jens Schott Knudsen, flickr)
Israels ambassadør til FN, Danny Danon, har sendt en protest til FN. (Foto: Jens Schott Knudsen)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener avsløringen viser at UNRWA blir utnyttet av Hamas. Det er i så fall ikke første gang. Under Gaza-krigen i 2014 ble det ved flere anledninger funnet våpen lagret inne på skolene. FN erkjente også nylig at de blir misbrukt av den palestinske terrororganisasjonen.

– Hamas bruker skolebarn som menneskelige skjold. Dette er en fiende vi har kjempet mot i mange år og de har begått en dobbelt krigsforbrytelse: På den ene siden angriper de med vilje uskyldige sivile, og på den andre siden skjuler de seg bak barn, fortalte Netanyahu til regjeringen sin ifølge avisen Times of Israel.

Nå tar den israelske statsministeren til orde for at hele UNRWA legges ned. Da Nikki Haley, USAs ambassadør til FN, besøkte Israel i forrige uke, sa Netanyahu at det var på tide å revurdere UNRWAs videre eksistens. UNRWA ble opprettet i 1949 for å hjelpe palestinske flyktninger etter Israels uavhengighetskrig, men organisasjonen beskyldes for å gjøre lite for å få hjelpe palestinerne ut av en flyktningstatus.

Netanyahu mener organisasjonen i dag brukes til oppvigleri mot Israel, snarere enn til å hjelpe palestinere. Han synes også det er uriktig at palestinske flyktninger skal ha et eget FN-organ, når FNs høykommissær for flyktninger har hjulpet flere titalls millioner flyktninger siden andre verdenskrig. Her er Netanyahu helt på linje med den israelske menneskerettighetsaktivisten Calev Michael Myers.

– Tiden er kommet for å legge ned UNRWA og integrere deres oppgaver i FNs høykommissær for flyktninger, sa Netanyahu da han møtte Haley.

USAs FN-ambassadør var onsdag i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom)
USAs FN-ambassadør møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom)

Selv om Israel i en årrekke har kritisert UNRWA for at skolene driver med hatopplæring, har tette bånd til terrorister og driver med oppvigleri mot Israel, er det første gang at en statsminister har krevd at hele organisasjonen legges ned.

I et svar til Netanyahus uttalelser sier talsmann for UNRWA, Christopher Gunness, at det bare er FNs generalforsamling som kan legge ned organisasjonen. UNRWAs mandat gjelder for tre år om gangen, og FNs generalforsamlingen ga nytt mandat i 2016. Gunnes sier for øvrig at også de fordømmer Hamas´ handlinger.

– UNRWA fordømmer slike tuneller på det sterkeste. Det er uakseptabelt at elever og ansatte blir satt i fare på en slik måte, sier Gunness.

Hamas på sin side er fordømmer at UNRWA gikk offentlig ut med nyheten om tunnelfunnet. De mener Israel vil utnytte dette til å «rettferdiggjøre sine forbrytelser.»

Israelsk soldat i en tunnel (Illustrasjonsfoto: IDF)
En israelsk soldat i en av Hamas´ tunneler, som de har avdekket tidligere. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart