Muslimer kan igjen ta seg inn på Tempelplassen uten å gå gjennom israelske metalldetektorer. (Foto: Mireia Saenz de Buruaga, flickr)
Muslimer kan igjen ta seg inn på Tempelplassen uten å gå gjennom israelske metalldetektorer. (Foto: Mireia Saenz de Buruaga, flickr)

Fjernet metalldetektorer og kameraer

Bare dager etter at de kom opp ble sikkerhetstiltakene ved inngangen til Tempelplassen fjernet.

Sikkerhetsutvalget i den israelske regjeringen vedtok mandag kveld å fjerne metalldetektorene som var utplassert ved Løve-porten i gamlebyen i Jerusalem etter terrorangrepet 14. juli. Detektorene ble fjernet samme natt. Det gjorde også sikkerhetskameraer som var utplassert i området. Regjeringen har bevilget over 200 millioner kroner til å erstatte sikkerhetstiltakene med «avansert teknologi» (i form av såkalte «smarte kamera»). Når og om og hvor de vil bli utplassert er uklart.

Metalldetektorene som ble satt opp ved inngangen til Tempelplassen provoserte palestinske muslimer til flere dager med voldelige opptøyer. Nå ble de fjernet som et ledd i å løse den diplomatiske krisen med Jordan. Etter at Israel vedtok å fjerne metalldetektorene fikk de israelske diplomatene reise hjem fra Amman, inkludert sikkerhetsvakten som skjøt en jordansk angriper til døde og påførte en annen jordaner dødelige skader med streifskudd søndag 23. juli.

– Fra et sikkerhetsperspektiv er metalldetektorene unødvendige. De vil ikke forhindre smugling av våpen inn på Tempelplassen. Beslutningen om å utplassere dem var politisk. Netanyahu følte at han måtte bevise for sine velgere at han innførte kollektiv straff mot palestinerne etter drapet på to politioffiserer, og metalldetektorene var den tilgjengelige løsningen, en løsning foreslått for ham av politiet, skriver veteranjournalisten Nahum Barnea i Yedioth Aharonoth. Barnea mener krisen i Jordan kom på et passende tidspunkt for statsminister Benjamin Netanyahu, som dermed kunne fjerne metalldetektorene under påskudd av diplomatisk press fra Amman.

Nadav Argaman, sjef for sikkerhetstjenesten Shin Bet, anbefalte å fjerne metalldetektorene allerede før fredagsbønnen 21. juli. Det var Argaman som ble sendt til Amman for å fremforhandle en løsning med jordanerne.

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart