Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Bare smerte og frykt kan stanse Hamas

Yahya Sinwar er leder for Hamas-styrkene på Gazastripen. (Skjermdump fra Youtube)
Yahya Sinwar er leder for Hamas på Gazastripen. (Skjermdump fra Youtube)
- Bare et knusende slag mot Hamas vil kunne gi en våpenhvile som ikke blir en seier for terroristene, skriver professor Efraim Inbar.

På den israelske høyresiden, men også blant flere stemmer i opposisjonen, er det mange som sier «hva var det vi sa?» i dag. Etter at Israel er angrepet med rekordmange raketter fra Gaza, påpeker de at dette er resultatet av israelsk tilbakeholdenhet og forsiktighet mot grenseprovokasjonene, infiltrasjonene, tunnelene og rakettangrepene som Israel er blitt plaget med siden slutten av mars.

Senest 4. november ble statsminister Benjamin Netanyahu rost av «Israels mest anti-israelske journalist» for sin tilbakeholdenhet overfor Hamas på Gaza-stripen. De som har vært uenig med Netanyahus linje, flere av dem er fremstående medlemmer av hans egen regjering, mener de siste dagers hendelser bekrefter at statsministeren skulle hørt på deres advarsler.

– Vi kan ikke stole på at Hamas vil holde en våpenhvile. Bare når Hamas er redd for en gjengjeldelse fra det israelske forsvaret, som ennå ikke har kommet, vil det bli ro. Israelere glemmer ofte det faktum at i Midtøsten er det frykt, mer enn noe annet, som styrer hvordan folk handler, skriver professor Efraim Inbar i Israels største avis Israel Hayom. Inbar er president for den høyreorienterte tenketanken Jerusalem Institute for Strategic Studies.

– Dessverre må vi fra tid til annen gi våre fiender en voldelig påminnelse, så de ikke fortsetter å terrorisere oss. At Hamas fortsetter sine handlinger viser en mangel på avskrekking, og uten den er en våpenhvile ikke verdt papiret den er skrevet på. Å tro at Hamas vil oppfylle avtaler med den jødiske staten, som de ønsker å utrydde, er utilgivelig naivt. Utpressing som leder fram til en «avtale» er en forløper til mer utpressing, fortsetter Inbar.

Professoren har ingen tro på at økt levestandard på Gazastripen vil redusere terror og vold fra Hamas-regimet. Han henviser til nye meningsmålinger som viser at befolkningen på Gaza er mindre fiendtlig innstilt til Israel enn sine palestinske brødre på Vestbredden, hvor levestandarden er bedre.

– Kanskje har lidelsen på Gaza lært dem at varig konflikt med Israel bærer med seg stor smerte. Det er sant at det tar tid å endre oppførselen til en stor befolkningsgruppe, men til syvende og sist er det graden av smerte befolkningen opplever som setter dem på en ny politisk kurs. Tyskerne led enormt i løpet av to verdenskriger, og har siden lagt til side sin voldelige fortid. Egypt har også forstått at en fredsavtale med Israel er bedre enn mer vold, skriver Inbar.

De siste månedene har det pågått indirekte våpenhvileforhandlinger mellom Israel og Hamas. En rekke tiltak som skulle kjøpe regimets goodwill ble tilbudt gjennom egyptiske og internasjonale meklere. De siste ukene har Israel økt energileveransene og sluppet inn store mengder kontanter fra Qatar for å lønne Hamas-folk. Men Inbar mener det var feil av Israel å gå med på dette så lenge Hamas-regimet fortsetter provokasjonene ved grensen.

– For å overleve i Midtøsten, må Israel gjøre det klart at vi vil påføre ubeskrivelig smerte til alle som angriper oss, skriver Inbar.

– Vi må vise at vi ikke er redd for å bruke bakkestyrker for å straffe dem som ønsker oss døde, legger han til.

– Bare et knusende slag mot Hamas vil kunne gi en våpenhvile som ikke blir en seier for terroristene. En slik våpenhvile vil overleve mye lengre enn en «halvstekt våpenhvile» som bare overlever noen måneder til neste utpressingsplan, avslutter Inbar.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart